Д-р Александрова: Пътят към „връщането към нормалността“ е чрез имунизацията

  • 20 август 2021 14:17

  • 337
  • 2
Д-р Александрова: Пътят към „връщането към нормалността“ е чрез имунизацията
© Getty Images/Guliver (архив)

Пътят към „връщането към нормалността“ е чрез имунизацията. Сякаш хората повече се страхуват от някакъв минимален риск от ваксините, отколкото от риска от тежко протичаща COVID инфекция, в чиято разрушителна сила се убеди целият свят.

Д-р Теа Александрова е специализант по педиатрия в отделение по педиатрия на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от 2019 г. От началото на пандемията се включва в работата на триаж за COVID-19 за деца и отделение COVID-деца на болницата, където се лекуват деца от 30-дневна възраст до 18 г. Завършила е Медицински университет - София в края на 2018 г. За своя личен опит с COVID-19 и защо ваксините и спазването на противоепидемичните мерки са толкова важни, за да се справим с пандемията, от първо лице разказва д-р Теа Александрова.

COVID-19, ваксините и кога имаме колективен имунитет

Кое според Вас е най-важното условие, за да преодолеем кризата с COVID-19?

Виждаме, че вирусът постоянно мутира и се видоизменя, което е нормална еволюция на всеки новопоявил се вирусен щам. Това, което се изисква от нас като общество, е да се научим да живеем с вируса – да спазваме въведените противоепидемични мерки, когато се налага, да носим маски в болници, градски транспорт и закрити пространства, да избягваме големи струпваниия, да се самоизолираме при проява на признаци на разболяване, да се имунизираме. Това са елементарни стъпки, които не са по-различни от тези, необходими за избягване на сезонни вирусни инфекции или грипни епидемии, например.

Вярвате ли във ваксините срещу COVID-19 Възможно ли е да са опасни?

Както всеки лекар, вярвам в науката, в медицина, базирана на доказателствата (EBM), и в напредъка на медицинската технология. Към момента, всички данни сочат, че ваксините са безопасни. Разбира се, винаги има статистически риск, който е в рамките на допустимото. Както всяко нещо в медицината – трябва да измерваме съотношението риск/полза. За момента ползата от имунизацията надвишава риска. Сякаш хората повече се страхуват от някакъв минимален риск от ваксините, отколкото от реалния риск от тежко протичаща COVID инфекция, в чиято разрушителна сила се убеди целият свят.

Ваксините ще ни помогнат ли да „изгоним“ вируса от живота си и ако да, как?

Вирус винаги ще има, ще има и заболели от COVID. Целта на противоепидемичните мерки и имунизационната стратегия обаче е да не се стига до такива епидемични взривове, парализиращи здравната система и обществения живот, но това няма как да се случи без групово усилие – от страна на законодателство, здравни работници, но и обществото като цяло. Пътят към „връщането към нормалността“ е чрез имунизацията.

Мислите ли, че лекарите трябва да бъдат примерът за хората и да се ваксинират?

Лекарите и здравните работници са първите, които трябва да се имунизират. Ние трябва да водим с примера си. Трудно е на обикновения човек да повярва в безопасността и необходимостта от имунизацията, ако вижда съмнение от страна на лекаря си или пък се разпространява информация само съмнителни случаи от „усложенение“ след ваксинация. Нека да се разпространяват и всички случаи на безпроблемно протекла имунизация или пък безпроблемно прекарана инфекция след поставена ваксина.

Какъв е Вашият личен пример Ваксинирахте ли се и ако да, кога и защо?

Относно личния ми пример - поставих си ваксина през м. април 2021 г., въпреки че бях прекарала вируса октомври месец 2020. Признавам, имах известно притеснение от поставянето на ваксината, но след като попаднах на няколко пациента със случайно доказана COVID инфекция, осъзнах, че никога не знаеш кога ще влезеш в контакт с вируса. При мен надделя страхът от ново заразяване над притеснението от ваксината, имайки предвид колко неприятно беше боледуването от вируса. Имунизацията протече при мен безпроблемно, без никакви нежелани реакции. При съпруга ми, който също е лекар в „Пирогов“, ситуацията беше същата и при него всичко мина безпроблемно. При първа възможност имунизирах родителите и сестра ми. Тревогата от шанса да ги заразя с вируса и възможните последствия отново бяха водещи пред притеснението от възможни нежелани реакции от ваксината.

Доколко е важно да се спазват противоепидемичните мерки?

Имайки предвид, че България е страната в Европа с най-нисък имунизационен статус, е изключително важно поне противоепидемичните мерки да се спазват. Никой не иска да се стига до пълен „локдаун“, но за да се избегне това трябва колективно усилие. Не можем да си заравяме главите в пясъка, вирус има, шанс от поредна вълна има, трябва да се предприемат необходимите стъпки – няма как да се справим хем без ваксини, хем без мерки.

Каква е разликата между положителен случай на COVID-19 и болен от COVID-19?

Какво трябва да осъзнаят хората, отричащи съществуването на COVID-19, и онези, които разпространяват конспиративни теории за ваксините?

Тях няма как да ги „заглушим“ или пък убедим в обратното. Важно е останалите от обществото да са добре информирани, образовани, защото въпреки, че имунизацията е личен избор, той трябва да е добре аргументиран, информиран и базиран на научни доказателства. Към момента при хората, изразили се против ваксинацията срещу COVID, надделява емоционалното решение. Тук влиза и отговорността на медиите и Министерството на здравеопазването за провеждане на силна и стройна информационна кампания.

Информация за ваксините срещу коронавируса:

Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19?

Какви са страничните ефекти при ваксините?

COVID-19, ваксините и децата: Какво трябва да знаем?

МИТОВЕ vs ИСТИНА: Ваксините срещу COVID-19

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Ето какво трябва да знаем преди и след ваксинацията срещу COVID-19

Колко време ще бъдем защитени при ваксинация и колко след преболедуване?

Как да сме сигурни в безопасността на ваксините срещу COVID-19?

Последвайте канала на

Радина Лазарова
337 2

Коментари 2

Добави коментар
Дона

2021.08.20 | 17:31

2
Пренасяте
Дона

2021.08.20 | 17:31

1
ОБЯСНЕТЕ МИ ДОКТОРЕ КАК СЕ ЗАЩИТАВАТЕ ВИЕ И БЛИЗКИТЕ ВИ ,КАТО ПАК МОЖЕТЕ ДА ПРЕТАСЯТЕ ВИРУСА ДОРИ И ИМУНИЗИРАНИ?!!!

Добави коментар

Водещи новини