Каква е разликата между положителен случай на COVID-19 и болен от COVID-19?

  • 13 август 2021 10:41

  • 1676
  • 5
Каква е разликата между положителен случай на COVID-19 и болен от COVID-19?
© Pixabay

Министерството на здравеопазването с факти за това каква е разликата между положителен случай на COVID-19 и болен от COVID-19. 

Не всеки, който се зарази с вируса COVID-19, ще се разболее. Това зависи от безброй фактори, на първо място - от състоянието и реактивността на имунната система. Голямо влияние оказват и общото състояние на организма, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта, условията на живот и труд, климатичните промени, количеството на попадналите вирусни частици и още много други.

Какво трябва да знаете преди и след ваксинацията срещу COVID-19?

Заразеният, но неболедуващ човек, продължава да разпространява вируса и да бъде опасен за околните и обществото.

Хората, развили клинична картина на коронавирусната инфекция, след преболедуване създават хуморален и клетъчен имунитет, който според най-последните научни данни трае до 10-12 месеца, с най-различна интензивност в зависимост от по-горе посочените фактори. Но трябва да се знае, че преболедувалите също продължават да разпространяват инфекцията, независимо от създалия се имунитет.

Ваксините срещу COVID-19: Ползите при пациенти с хронични белодробни заболявания

Защо е толкова важно да се спазват противоепидемичните мерки от всички – преносители на вируса, болни и ваксинирани?

Спазването на противоепидемичните мерки е много важно и с него трябва да се съобразяват както преболедувалите, така и всички други граждани, защото всеки един от тях може да бъде носител на вируса и да го разпространява. Това важи със същата сила и за ваксинираните лица.

Трябва добре да се разбере, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и загуба на живот.

Информация за ваксините срещу коронавируса:

Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19?

Какви са страничните ефекти при ваксините?

COVID-19, ваксините и децата: Какво трябва да знаем?

МИТОВЕ vs ИСТИНА: Ваксините срещу COVID-19

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Ето какво трябва да знаем преди и след ваксинацията срещу COVID-19

Колко време ще бъдем защитени при ваксинация и колко след преболедуване?

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1676 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
сзо

2021.08.13 | 11:59

3
В Гоце Делчев на жк Дунав няма нито един заразен с новия щам на ковид оти се пуши марухиана на пейката пред блока и она утепва делта виросо целио квартал смърди и ората не моат си отворят прозорците Всички тестове на ората са отрицателни Лаборантите се видеа в чудо Бай Шиле рече: Не вервам Кунчо каза: Това е факт. Нема заразени Смърднята от марихуана утепва виросо! Очаква се професори от СЗО да напраат задълбочени изследвания на този феномен
баба Гицка

2021.08.13 | 12:29

5
В градинката едни дечица се ваксинират всеки ден. Викам им, браво, на баба ваксърчетата.

2021.08.13 | 12:27

4
То какво е ковид-19, че има генетичен тест за него?
Въх

2021.08.13 | 11:54

2
То е същото и с грипа и противогрипните ваксини. Един заразен неваксиниран заразява също така, както и един заразен ваксиниран. Противогрипната ваксина спомага за по-леко протичане на заболяването, а не унищожава грипните епидемии. АМА НЕ БИЕТЕ БАРАБАНА И НЕ ОСТАВЯТЕ ХОРАТА БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ!

2021.08.13 | 11:09

1
Никаква не е разликата. Щом си положителен значи умираш край. Освен ако не си ваксиниран, тогава си безсмъртен. Лек за Ковид няма, затова излекувахме 400 000 души. Ех да лекувахме и 400 000 от рак ей така без лечение щеше да е много добре

Добави коментар

Водещи новини