Учени: Ваксините за туберкулоза предпазват от COVID-19

  • 07 август 2021 12:53

  • 7309
  • 1
Учени: Ваксините за туберкулоза предпазват от COVID-19
© Pixabay

Индийски учени откриха доказателство, че старите ваксини, използвани срещу туберкулоза, могат да защитават по-възрастните хора от COVID-19, съобщи изданието "Медикъл Експрес", цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Учени от индийския Национален институт за изследвания на туберкулозата и Националния институт по епидемиология проучват ваксината БЦЖ (бацил на Калмет и Герен) като възможна профилактична мярка при по-възрастните хора.

Все повече лекари и сестри не се справят с COVID напрежението

В тестовете са участвали осемдесет и двама доброволци на възраст между 60 и 80 години, на които е поставена БЦЖ ваксина. Месец по-късно са изследвани кръвните им проби.

Учените установяват, че намалява количеството на цитокините, свързвани с възпалителни процеси. При имунизираните нивата на цитокините са по-ниски от тези на доброволците, които са в контролната група и не им е поставена БЦЖ ваксина. Ваксинираните хора имат и по-малко хемокини, които също се свързват с развитието на инфекция.

Експертите изрично отбелязват, че голямото количество цитокини, които са намалели при доброволците с поставена БЦЖ ваксина, са сред причините за по-тежко преболедуване на Ковид-19. На тази база те правят заключението, че БЦЖ ваксината може да се окаже полезна за по-възрастните хора, които очакват да им бъде поставен препарат срещу новия коронавирус.

Данните от изследването на индийските учени е публикувано в изданието "Сайънс адвансис".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
7309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.07 | 18:54

1
и ракията помага

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини