Изследването на антитела за SARS-CoV-2 зависи от чувствителността на теста

  • 03 август 2021 15:46

  • 691
  • 1
Изследването на антитела за SARS-CoV-2 зависи от чувствителността на теста
© pixabay

 Изследването на антитела и съответно определянето на техния титър зависи от чувствителността на приложения тест, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27191

Тестовете, определящи антитела, могат да се разделят в две групи:

- бързи (10-15 мин.) качествени имунохроматографски тестове;

- по-бавни (няколко часа) полуколичествени ензимно-свързани (ELISA) и хемилуминисцентни (CLIA) серологични тестове, информират от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Тестовете и от двете групи откриват антитела от клас IgM, IgG или и двата едновременно, а някои откриват и антитела от клас IgA. Не всички антитела обаче притежават активност, която неутрализира инфекциозните свойства на вируса. Неутрализиращата активност на антителата се определя чрез вирус-неутрализираща реакция, която в случая на SARS-CoV-2 се извършва в специализирани лаборатории, работещи в 3-то ниво на биологична безопасност. Разработени са и сурогатни вирус-неутрализиращи тестове, които позволяват работа и в по-ниското 2-ро ниво на биобезопасност, се посочва в съобщението.

Защо Европейският съюз плаща повече за новите ваксини срещу COVID-19?

Реактивността и свързващата активност на антителата не корелира с неутрализиращата им активност и неутрализиращата им активност не е равна на имунитет. Както и че хуморалният имунен отговор не е единственото ниво на защита при инфекция със SARS-CoV-2, допълват от здравното министерство.

Минималното ниво на анти-SARS-CoV-2 антитела, осигуряващо протекция от инфекция, все още не е известно, както и не е известно каква част от детектираните антитела са с вирус-неутрализираща активност.

Към момента няма единно становище за минимален защитен титър на антителата след ваксиниране. Не всички антитела, определяни с наличните търговски китове, притежават неутрализираща активност.

Към момента няма и изискване за минимален титър на антитела, за да се приложи ваксина. Според експертите, след преболедуване, първата доза от ваксината може да се приложи от 3 до 6 месеца след възстановяването от COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27191

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
691 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
6

2021.08.03 | 21:52

1
ВСИЧКИ ВЗЕЛИ ПАРИ, ЗА ЛЪЖАТА COVID ДА УМИРАТ.

Добави коментар

Водещи новини