Индийският вариант може да остане в дихателните пътища на ваксинираните, ако се заразят

  • 30 юли 2021 14:07

  • 3682
  • 0
Индийският вариант може да остане в дихателните пътища на ваксинираните, ако се заразят
© Pixabay

Индийският вариант на новия коронавирус може да остане в дихателните пътища на ваксинираните хора, ако се заразят с него, предаде ТАСС, като цитира интервю за в. "Ню Йорк таймс" на директорката на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията Рошел Валенски.

Тя се позовава на данни от научно изследване, което все още не е публикувано. Ведомството й обаче разполага с него. Валенски обяснява, че заради заключенията от това проучване е препоръчано и ваксинираните американци да носят предпазни маски в закрити пространства.

Ръководителката на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията мотивира решението с обяснението, че и "ваксинираните хора, които са се заразили с варианта Делта, пренасят огромни количества от вируса в носната кухина и гърлото си", предаде БТА.

Заключенията от непубликуваното изследване противоречат на досегашните наблюдения на учените, според които ваксинирани хора, заразени с предишните варианти на новия коронавирус, практически не могат да бъдат преносители. Според най-новите данни обаче инфектираните с индийския вариант, въпреки че са ваксинирани, могат да бъдат също толкова заразни, колкото и тези, които са неваксинирани, дори и да нямат изявени симптоми.

Рошел Валенски не уточнява кой е провел новото проучване. Очаква се данните от него да бъдат публикувани съвсем скоро.

Ръководителката на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията все пак подчертава, че напълно ваксинираните много рядко се заразяват с индийския вариант на новия коронавирус.

Радина Лазарова
3682 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини