Имунизацията с една доза на"АстраЗенека" и втора доза на "Пфайзер" увеличава рязко броя на антителата

  • 26 юли 2021 12:01

  • 708
  • 1
Имунизацията с една доза на"АстраЗенека" и втора доза на "Пфайзер" увеличава рязко броя на антителата
© Getty Images/Guliver (архив)

Имунизацията срещу Ковид-19 с първа доза ваксина на "АстраЗенека" и втора - на "Пфайзер" увеличава шест пъти неутрализиращите антитела в сравнение с приема на две дози от препарата на "АстраЗенека", установи изследване, проведено в Република Корея и цитирано от Ройтерс.

Проучването е направено сред 499 медицински служители. От тях 100 души били имунизирани с различните ваксини, 200 души - с две дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", а останалите - с две дози от препарата на "АстраЗенека".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Две дози от ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" пазят от Делта щама

Всички имунизирали изработили неутрализиращи новия коронавирус антитела, които пречат на вируса да прониква в клетките и да се размножава и резултатите от смесването на двете дози ваксини са сходни с броя неутрализиращи антитела в групата, приела две дози от препарата на "Пфайзер"/"Бионтех".

Британско изследване миналия месец получи подобни резултати - първа доза от препарата на "АстраЗенека", последвана от вода ваксина на "Пфайзер" дава най-добри резултати при Т-клетъчния имунитет и по-голям брой неутрализиращи антитела в сравнение с първа доза от ваксината на "Пфайзер" и втора - на "АстраЗенека".

При нито една от групите в изследването не се наблюдава намалена неутрализираща активност срещу варианта Алфа на новия коронавирус, но неутрализиращият титър спада от два до 6,5 пъти срещу вариантите Бета, Гама и Делта. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
708 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.27 | 02:57

1
Това с мешането е вече фарс. Защитата без вакса е 98.5%. С вакса 60%.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини