Две дози от ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" пазят от Делта щама

  • 22 юли 2021 12:20

  • 16508
  • 2
Две дози от ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" пазят от Делта щама
© Getty Images/Guliver (архив)

Две дози от ваксините на "Пфайзер/Бионтех" и на "АстраЗенека" осигуряват защита срещу индийския вариант на новия коронавирус, предаде Ройтерс, като цитира британско изследване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25426

Препаратите са ефективни срещу силно заразния вариант Делта, както и срещу доскоро доминиралия британски вариант Алфа, съобщава БТА.

Ваксината на "Пфайзер"е 90% ефективна срещу индийския вариант на коронавируса

Изследването е на учени от Националната здравна служба на Англия. Заключенията са публикувани в специализираното издание "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Изследователите изрично подчертават, че препаратите и на двете компании са ефективни срещу варианта Делта при поставени две дози. Една доза не е достатъчна за висока защита срещу доминиращия в момента индийски вариант на новия коронавирус.

Данните от проучването показват, че две дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" осигуряват 88% защита срещу индийския вариант. За сравнение ефективността на препарата за предпазване от британския вариант Алфа е 93,7%.

Две дози от ваксината на "АстраЗенека" са 67% ефективни срещу варианта Делта и 74,5% срещу британския вариант.

"Малки разлики в ефективността на ваксините е установена при варианта Делта в сравнение с Алфа след поставянето на две дози", обясняват учените от Националната здравна служба на Англия.

Данните от Израел показват по-ниска ефективност на препарата на "Пфайзер/Бионтех" при симптоматично заболяване, макар защитата да остава висока срещу тежко изкарване на Ковид-19.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
16508 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.22 | 13:36

2
В Англия по 50 000 предпазени на ден
а

2021.07.22 | 12:34

1
Британци изследват и резултата е в полза на британската ваксина разбира се. А къде е китайската, руската? Това не е никакво изследване а реклама !!!

Добави коментар

Водещи новини