Д-р Петър Марков: Четвъртата вълна на COVID-19 e вече у нас

  • 22 юли 2021 07:50

  • 1320
  • 3
Д-р Петър Марков: Четвъртата вълна на COVID-19 e вече у нас
© Кадър - Нова телевизия

Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си. Това заяви в ефира на Нова телевизия епидемиологът Петър Марков по отношение на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25395

Той добавя, че не е привърженик на задължителната ваксинация.

У нас: Нови 96 случая на коронавирус през последното денонощие

„По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните”, добавя специалистът.

„Всичко, което правим в живота си носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо”, казва Марков.

Според него началото на новата вълна вече е факт. „Имаме устойчиво нарастване на случаите. Тя е факт, а случаите растат. Значителното нарастване ще дойде преди есента”, казва епидемиологът.

„Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добавя той.

На въпрос дали трябва да се ваксинират децата, той заяви:  „Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна”, обясни експертът.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
1320 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2021.07.22 | 09:13

3
Фашистите сами няма да се спрат.

2021.07.22 | 09:10

2
Нормално Бай Ганьо се мисли за безсмъртен а после реве пред болницата че не го приемат.

2021.07.22 | 09:02

1
Всеки ден, безлики екскременти, дърдорят едни и същи глупости, от Лондон до Токио. Не това не е организирано. Натикват го все по-дълбоко.

Добави коментар

Водещи новини