Антителата срещу COVID-19 се запазват поне девет месеца след инфекцията

  • 20 юли 2021 15:17

  • 1273
  • 0
Антителата срещу COVID-19 се запазват поне девет месеца след инфекцията
© GettyImiges

Антителата срещу коронавирусна инфекция се запазват най-малко девет месеца след заразяването, предаде ДПА, позовавайки се на изследване на специалисти от лондонския Импириъл колидж и университета на Падуа в Италия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25321

Нивата на антителата "остават високи" независимо дали заразеното лице е развило симптоми на COVID-19 - заболяването, причинено от новия коронавирус, предава БТА. До този извод са стигнали изследователите, след като са тествали пациенти в Северна Италия - един от най-тежко засегнатите региони в началото на пандемията.

"По-голямата част от инфекциите с вируса SARS-CoV-2, независимо от появата на симптомите, развиват антитела", според изследването, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Около 3000 жители на Во - град в Северна Италия, затворен от италианската армия в началото на 2020 г. след откриването на първите случаи на локално предаване на вируса в Европа, са били тествани за антитела през май същата година и отново през ноември.

Швейцарски учени разработиха нов кръвен тест за антитела срещу COVID-19

Към края на миналата година "откриваеми нива на антитела" са отчетени при 98,8 процента от хората, които са се заразили с вируса през февруари или март.

От екипа отбелязват, че са открили дори случаи на повишаване на нивата на антитела, което предполага "потенциални повторни инфекции" и възможно "укрепване на имунната система".

Повечето оценки, включително на производителите, предполагат, че ваксините срещу коронавируса осигуряват поне шест до осем месеца имунитет срещу по-стари варианти, въпреки че изследване на Вашингтонския университет, публикувано миналия месец от сп. "Нейчър", намекна за "траен" имунитет в зависимост от използваната ваксина.

"Трябва да продължим да наблюдаваме устойчивостта на антителата за по-дълъг период от време", заяви Енрико Лавецо от университета на Падуа.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
1273 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини