Швейцарски учени разработиха нов кръвен тест за антитела срещу COVID-19

  • 19 юли 2021 09:16

  • 494
  • 0
Швейцарски учени разработиха нов кръвен тест за антитела срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

Швейцарски учени разработиха нов кръвен тест, който е достатъчно чувствителен, за да установи количеството на неутрализиращите антитела срещу вируса SARS-CoV-2, съобщи изданието "МедикалЕкспрес", цитирано от БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25468

Изследването позволява да се установи нивото на защита срещу различните варианти на новия коронавирус, както и да се следи количеството им с течение на времето.

Изследване: Ето кои хора могат да се разболеят от COVID-19 дори след пълна ваксинация

Разработката на учените от университетската болница в Лозана дава нови възможности за проследяване на имунитета, придобит в резултат на преболедуване от новия коронавирус или от поставена ваксина.

Кръвните тестове откриват наличието на антитела срещу вируси като SARS-CoV-2. Някои антитела показват само дали пациентът е бил изложен вече на заразата или е ваксиниран, а други - известни като неутрализиращи антитела - осигуряват имунитет срещу инфекция или повторно заразяване.

Неутрализиращите антитела са много важни в борбата срещу Ковид-19, защото защитават клетките от вируса. Те пречат на шиповидния протеин на SARS-CoV-2 да се закрепи за клетките и да влезе в човешкия организъм.

Терапията с моноклонални антитела намалява смъртността при COVID-19

Швейцарският тест за антитела е изключително чувствителен и много точен начин за измерване на това до каква степен антителата могат да попречат на шиповидния протеин да се закрепи за клетките и вирусът да влезе в организма.

Разработката на новия кръвен тест е представена в авторитетното издание "Сайънс транслейшънъл медисин".

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
494 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини