Гледай на живо

Ники Михайлов и Иван Горанов се завръщат в титулярния състав на Левски за гостуването във Враца, "сините" търсят първа победа в първенството

Код здраве: Как да научим детето на добра орална хигиена

  • 16 юли 2021 14:35

  • 723
  • 1
©

Спазването на добра устна хигиена е важна част от ежедневните ни дейности, които ще ни възнаградят в дългосрочен план. За красива и здрава усмивка през целия живот е необходимо родителите да знаят спецификите за всяка възрастова група при децата и да ги прилагат стриктно.

С настъпването на възрастта, в която малчуганът вече може самостоятелно да почиства зъбите си, идва следващото предизвикателство – как да го накараме да не претупва нещата и като цяло да приема това занимание не като наказание, а като нещо приятно. Днес ценни съвети и хитринки по темата в предаването „Код здраве” дава специалистът по орална медицина от Пловдив д-р Димитър Ковачев.

По думите му няма нужда малките да посещават зъболекарския кабинет преди навършването на 4 годинки, но още от първия ден започват грижите, свързани с добрата им устна хигиена. Так анапример при новородените е необходимо майката да почиства устичката на детето си с марля, потопена в преварена или сребърна вода, или във физиологичен разтвор. Целта е кърмата или изкуственото мляко да се отстраняват, за да не се получават инфекции или размножаване на бактерии.

„Времето за използването на детска паста може да се приложи най-рано след навършване на 2-годишна възраст. Когато дойде и моментът за четката за зъби има деца, които се страхуват. Тогава препоръчвам на родителите да направят първо посещение при стоматолог, който да покаже под формата на игра каква е процедурата. Винаги агитирам пациентите си максимално дълго да помагат на децата си с четката за зъби. Друг момент е, че в повечето случаи малките се опитват да хитруват и не търкат добре зъбите си. Движенията трябва да са кръгови, като няма значение дали времето ще е минута-две или три. От 6-7-годишна възраст към рутината може да се включи и детска вода за уста”, съветва д-р Ковачев.

И подчертава, че е много важно консумацията на прости захари като бонбони и шоколад да не е вечер след 18:30 ч, защото, въпреки измиването на зъбите, част от тези захари все още се населяват по лигавицата на бузите и по езика. Разграждането им нарушава pH-то и увеличава риска от възникване на кариеси.

Още ценни насоки и съвети д-р Ковачев дава във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Димитър Ковачев е специалист по дентална медицина. Придобива квалификацията си в Медицинския университет в Пловдив през май 2011 г. и веднага след това стартира денталната си практика. Има богат професионален опит в спешен хирургичен кабинет. Тясно професионалните му интереси са фокусирани върху терапевтичната и естетическата дентална медицина. Д-р Ковачев е избран за член на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз – Пловдив. Номиниран е за „Дентален мениджър на годината“ през 2017 г. , а през 2019 г. е водещ на церемонията „Дентален мениджър на годината“ заедно с д-р Неделя Щонова. От 2021 е член на управителния съвет на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ).

Novini.bg
723 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2021.07.16 | 16:22

1
А на анална? :D

Добави коментар

Водещи новини