Код здраве: Мисията на Банката за майчина кърма

  • 06 август 2021 19:40

  • 624
  • 1
©

 „Малкото дете, родено вчера, живее от млякото и обичта на майката" е казал някога Омир. Действително кърменето е най-добрият начин не просто да нахраним бебето си, но и да му помогнем да расте здраво и жизнено, с добра имунна система.

По повод Световната седмица на кърменето (1-7 август), която тази година се отбелязва под надслова „Защитата на кърменето: споделена отговорност“, водещата на „Код здраве” Радина Василева разговаря с директора на Банката за майчина кърма д-р Мария Русинова.

По думите й е препоръчително кърменето на новороденото да продължи най-малко до шестия месец, за да може организмът му да се настрои към новата среда. Оказва се, че този процес помага и много на самата майка, при която връщането към предишния й ритъм и форма се ускорява.

Но по какъв начин да съхраняваме кърмата, ако, да речем, ни е останала малко повече и искаме да я изполваме за по-късно? Оказва се, че има редица стъпки, които трябва да се спазват, за да може тази суперхрана да бъде безопасна за бебчето. Има случаи, в които отделеното количество е толкова много, че мамите решават да го дарят. Ето тук идва и ролята на Банката за майчина кърма, която на драго сърце ще приеме милия жест, стига, разбира се, дарителят и материалът да отговарят на изискванията й. За да се установи това се правят няколко вида лабораторни изследвания, изцяло за сметка на Банката. Те могат да се вземат по два начина – или майката да посети лаборатория, или БМК да се погрижи някой да посети дома на кандидата. Ако всичко е наред се преминава към истинското действие. Консумативите, необходими за съхраняване на кърмата, също се предоставят безвъзмездно, както и самото транспортиране на майчиното мляко.  „За да станат донори, е необходимо жените да се свържат с нас, контактите ни са в интернет. От там насетне, стига да отговарят на нашите изисквания, свързани със здравето им и чистотата на кърмата, друго от тях не се иска. В случая е нужно малко, за да спасят живота на редица бебчета, които поради една или друга причина не могат да бъдат кърмени”, разяснява д-р Русинова.

Как една майка може да стане дарител на кърма, как друга може да получи такава и колко е сериозен дефицитът й в момента – проблем, особено значим за мамите, които са на антибиотично лечение заради Ковид-19 или поради друга причина и които не трябва да кърмят новородените си, вижте в следващото видео!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Мария Русинова е директор на Комплекс по детско хранене с Банка за майчина кърма-София от 2005 г.

Има специалност „Хранене и диететика” и клинична хомеопатия. Предпочита холистичния подход за решаването на здравословни проблеми. Основна част от  работата й са консултации, свързани със здравословното хранене и кърмене. Също така хранене по време на бременност и кърмене, хранителен режим при различни заболявания.

Член е на Българския лекарски съюз, Българското научно дружество по хранене и диететика и на Българската медицинска хомеопатична организиция.

Novini.bg
624 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В . Клинкачева

2021.08.06 | 22:25

1
Пожелавам само напред и нагоре !!! Много успехи !!!!!

Добави коментар

Водещи новини