България е на едно от първите места в Европа по бъбречни заболявания

  • 05 юли 2021 16:04

  • 374
  • 0
България е на едно от първите места в Европа по бъбречни заболявания
© Getty Images (архив)

Всеки осми българин страда от хронична бъбречна болест, заяви на семинар "Съхрани бъбрека! Съхрани живота!" проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология. Той уточни, че данните са от 2017 г., а актуални се правят на всеки 3-5 години. По данни на Световната здравна организация и Европейската асоциация по нефрология през юли 2018 г. 870 млн. души са с хронично бъбречно заболяване. България е на едно от първите места в Европа по това заболяване и това се дължи на различното качество на живот, отбеляза проф. Паскалев. Храната, хроничният стрес също оказват влияние.

Проф. Паскалев напомни за изключителната важност на бъбреците, които ежедневно филтрират около 1500 литра кръв и така пречистват тялото от ненужните вещества.

Когато тази способност падне под определено ниво, става въпрос за хронична бъбречна болест, обясни той.

,,Сред основните причини за хронична бъбречна болест са захарният диабет (38%) и артериалната хипертония (28%). Бъбрекът никога не остава пощаден от захарния диабет. Важно е обаче да се знае, че за хората с хронична бъбречна болест е 6 пъти по-вероятно да загинат от сърдечносъдови заболявания, отколкото да развият бъбречна недостатъчност'', отбеляза проф. Паскалев, цитиран от БТА.

България е на челните места по смъртност и заболявания сред населението

,,Решението за намаляване на бъбречните болести е ранното лечение, което може да удължи живота на болния с 50 процента. В първите два стадия на болестта няма симптоми и затова е важно да разчитаме на ежегодните профилактични изследвания на кръв и урина'', посочи още той.

При следващите стадии симптомите са силно изразени - температура, отпадналост, намаляване на уринирането, червена урина, понякога се появяват и обриви по кожата.

Питейната вода не е проблем за бъбреците. 2/3 от водата, която пием на ден, трябва да е питейна, а не минерална, подчерта той.

Препоръката му е да слушаме тялото си кога и колко вода ни се пие.

,,Няма мерна единица, която да следваме, организмът ни подсказва точно. Много често в ежедневието употребяваме течности, които не са чиста вода. Например мляко, безалкохолни напитки, чай, кафе, сокове. Ако през деня пия много такива напитки, може би необходимостта от пиене само на вода намалява в пъти'', отбеляза той.

Трансплантации: Схеми, липса на политическа воля и доверие

,,Промяната в стила на живот е първата стъпка при лечение на хроничната бъбречна болест'', допълни ендокринологът д-р Явор Асьов. По думите му това е съчетание от балансирано хранене, физическа активност, качество на съня, контрол на рискови фактори като кръвната захар, кръвното налягане. Според него е много важно да се изгради индивидуален план за всеки пациент.

Формулата за балансирано хранене по думите на д-р Асьов е размерът на порцията да е равен на размера на дланта на човека.

Половината от порцията трябва да е от зеленчуци, една четвърт да са протеини, а останалата четвърт да са бавно усвоими въглехидрати, препоръча специалистът.

Владимир Василев
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини