Експерт: 81% от ваксинираните са защитени спрямо Делта варианта

  • 18 юни 2021 10:27

  • 883
  • 2
Експерт: 81% от ваксинираните са защитени спрямо Делта варианта
© Bulgaria on air

Ако сме преболедували, защитата е от значителна степен, но има едно проучване което показва, че 4,5 % от преболедувалите развиват ново заболяване ,причинено от Делта варианта. Това заяви пред Bulgaria on air проф. Нели Корсун, завеждащ Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25120

"81% от ваксинираните са защитени спрямо Делта варианта,  87% - спрямо британския. Непълноваксинираните са защитени само 34% от Делта варианта и 51% от британския вариант. Човек трябва да се ваксинира", категорична е проф. Корсун.

Тя посочи и разликите между двата варианта. 

Посланикът на Индия у нас: Имунизираме по 3,9 милиона души на ден

"И двата са много заразни. Делта е още по-заразен спрямо британския. Той е около 50-60% по-заразен. Преобладаващите симптоми при индийския щам са главоболие, силно възпалено гърло и силна хрема,  характерни за една сериозна настинка. При британския - висока температура, кашлица, задух. Хората трябва да спазват мерките, но най- доброто средство е ваксинацията", каза тя.

Специалистът обаче смята, че няма място за безпокойство.

"Действително на този етап няма място за безпокойство. Вероятно това не е единственият случай, вероятни друго лице е внесло този вариант в България. В страни с ниско имунизационно покритие, този силно заразен вариант може да се разпространи бързо и да стане доминиращ. Единственият инструмент е ускорена ваксинация", каза проф. Корсун.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
883 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.18 | 12:18

2
Убийци, нали виждаме как разгаряте пожара.
ясновидец

2021.06.18 | 11:59

1
нито един ваксиниран не е защитен от ковид и от неговите варианти,хич да не си свалят маските и да не се правят на хитри

Добави коментар

Водещи новини