Смъртността от инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средната в Европа

  • 16 юни 2021 20:48

  • 1199
  • 5
Смъртността от инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средната в Европа
© pixabay

Смъртността при инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средните европейски показатели, сочат данни от здравен доклад на Американската търговска камара в България. Документът отчита влошена работа на доболнична помощ.

Основната причина за висока смъртност при тези заболявания, според доклада, е недостатъчната доболнична помощ каза пред БНР изпълнителният директор на американската търговска камара Петър Иванов.

Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания

„Хората да разчитат на превенция, да се изследват предварително, защото така се спестяват средства, а не увеличават разходите. Манталитетът на българина, като се разболее, да легне в болницата“.

Средно годишен разход за профилактика на заболявания на човек у нас е 34 евро. За сравнение, в Европейския съюз е 89 евро, сочат още данните от доклада „Да се преразпределят средства от други дейности, че да може да се направи адекватна инвестиция в здравеопазването, докато достигнем нивата на инвестиция, които са за другите държави“, предложи Иванов.

От камерата предлагат на здравето да се гледа като инвестиция, защото това е един от показателите, които привличат чуждестранните инвеститори у нас. Според тях за здраве трябва да се отделят 10% от БВП.

Необходимост има и от дигитализация на здравеопазването - тоест всеки пациент да има електронно здравно досие, отчита председателят на фармацевтичния съюз професор Асена Сербезова: „Как ще обясни, примерно, лекаря на един пациент, че ще му препише лекарствата по Каса електронно, а пък другите – не?! Или, примерно, че в болничното лечебно заведение няма възможност да бъде предписано електронно. Нали те имат болнични информационни системи? Нали ние всички се нуждаем от тази прозрачност и дигитализация, за да имаме данни от процесите и, когато имаме данни от процесите, ние ще ги управляваме по-добре“, казва Сербезова.

Мая Йорданова
1199 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Обикновена Пунта Мара

2021.06.17 | 07:25

5
И, ПАК тези ПУСТИ ПАРИ!? А, КЪДЕ са ДОКТОРИТЕ и тяхната КОМПЕТЕНТНА ПОМОЩ? КЪДЕ????

2021.06.16 | 23:46

4
Пак ще правят всеобща медицина, за лична изгода. Разходите от всички, печалбата за тях. Банки, пенсионни фондовете, концесии, всичко е така, пладнешки грабеж.

2021.06.16 | 22:54

1
В България заплатите са 3 пъти по-ниски от средните за Европа. Разходите за медицина са пропорционални.

2021.06.16 | 23:08

3
Глупости, между пет и десет пъти са по-ниски доходите, четете статистиката!

2021.06.16 | 22:56

2
За да хванете течовете в системата ще следите пациентите? Докато директори на държавни болници получават 160 000 лв. на месец?

Добави коментар

Водещи новини