Казахстан пита дали тяхната ваксина срещу COVID-19 може да се прилага у нас

  • 15 юни 2021 13:30

  • 375
  • 0
Казахстан пита дали тяхната ваксина срещу COVID-19 може да се прилага у нас
© МЗ

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с посланика на Р Казахстан в България Н. Пр. Темиртай Избастин. Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете държави в областта на превенцията и контрола на заболяванията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27658

Министър Кацаров и посланик Избастин изразиха желание да бъдат предприети стъпки за обмяна на опит между медицински специалисти от двете държави. Здравният министър запозна посланика на Казахстан с възможностите за лечение на онкологични заболявания в специализираните лечебни заведения в България, като подчерта, че през последните години те са оборудвани с най-модерната апаратура. 

Н. Пр. Темиртай Избастин отправи запитване какви са възможностите за придобиване, регистрация и използване на казахстанската ваксина срещу COVID-19 QazVac и признаването от страна на България на сертификатите, издадени след прилагането ѝ.

Посланикът на Казахстан информира министър Кацаров, че ваксината QazVac,  разработена от Научно-изследователския институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на образованието и науката на Р Казахстан, успешно е преминала първа, втора и 50% от третата фаза на клиничните изпитвания, като до момента не са отбелязани нежелани реакции.

У нас няма автоматични външни дефибрилатори, а с тях шансът за оцеляване е по-голям

Министърът на здравеопазването на свой ред подчерта, че ваксината трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, за да се разреши приложението и у нас. Д-р Кацаров и посланик Избастин бяха единодушни, че има поле за сътрудничество между двете държави в областта на медицината.

Снимка: МЗ

Междувременно днес служебното правителство отчете дейността си за първия месец след встъпване в длъжност. Какви са приоритетите в здравеопазването чуйте в това видео:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27658

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
375 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини