СЗО обяви нова система за именуване на варианти на Covid-19

  • 01 юни 2021 12:17

  • 389
  • 4
СЗО обяви нова система за именуване на варианти на Covid-19
© pixabay

Световната здравна организация - СЗО обяви нова система за именуване на варианти на Covid-19. Отсега нататък СЗО ще използва гръцки букви, за да се позовава на варианти, открити за първи път в страни като Великобритания, Южна Африка и Индия, съобщава БиБиСи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27191

Например вариантът от Обединеното кралство е "Алфа", южноафриканският е "Бета", а индийският - "Делта". СЗО коментира, че това е с цел да се опростят дискусиите, но и да се помогне за премахването на известна стигма от имената.

COVID-19 в България: Ето кои градове водят по зараза

По-рано този месец индийското правителство разкритикува наименованието на вариант B.1.617.2 - открит за първи път в страната през октомври миналата година - като "индийски вариант", въпреки че СЗО никога не го бе обозначавала официално като такъв.

"Никоя държава не трябва да бъде заклеймявана за откриване и докладване на варианти", коментира техническият ръководител на СЗО за Covid-19, Мария Ван Керхове. Тя също така призова за "стабилно наблюдение" на вариантите и за споделяне на научни данни, за да се спре разпространението.

 

 

Буквите ще се отнасят както до варианти будещи загриженост, така и до варианти на интерес. Пълен списък с имена е публикуван на уебсайта на СЗО.

Тези гръцки букви няма да заменят съществуващите научни имена. Ако официално бъдат идентифицирани повече от 24 варианта, системата се откаже от гръцки букви и ще бъде обявена нова програма за именуване, заяви Ван Керхове.

"Не казваме да заменим B.1.1.7, а всъщност само за да се опитаме да помогнем в диалога със обикновения човек. За да можем в публичния дискурс да обсъдим някои от тези варианти на по-лесен за използване език."

В понеделник учен, съветващ правителството на Обединеното кралство, заяви, че страната е в ранен стадий на трета вълна от коронавирусни инфекции, отчасти движени от "Делта" (индийския вариант).

Смята се, че се разпространява по-бързо от варианта "Алфа" (Британия, Кент), който е отговорен за скока в случаите във Великобритания през зимата.

Междувременно Виетнам откри комбинация от тези два варианта. В събота здравният министър на страната заяви, че може да се разпространи бързо във въздуха и го определи като "много опасен".

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27191

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
389 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар

2021.06.01 | 13:11

1
Приготовленията вървят, есента цирка продължава. Да не си мислите, че ще ви пуснат. Това беше едва началото.
Marijopapga

2021.06.02 | 00:32

2
М­л­­а­­д­­а­ ­­­м­­о­­­к­р­­­а­­ ­у­ч­е­­­н­­и­­­ч­­к­­а­­­ ­­­ч­у­­­к­а­­ ­ ­­W­­ ­­­W­­ ­W­­ ­­­.­­ ­­­B­­­ ­­­G­ ­­1­­ ­­­7­­ ­­­.­­ ­C­ ­­L­ ­U­ ­­B
Melanieazrqa

2021.06.02 | 09:06

3
М­­­л­­а­д­­а­ ­­­м­­о­­­к­­р­­­а­­­ ­­­у­­­ч­­­е­­­н­­­и­ч­­к­­а­­ ­ч­у­­к­­а­­­ ­­­ ­W­­­ ­­W­­­ ­­­W­ ­­­.­ ­­­B­­ ­G­ ­­1­­ ­­­7­­ ­­.­­ ­C­­ ­­L­­­ ­­U­­­ ­­­B
Mariayypwa

2021.06.02 | 09:10

4
М­­л­а­­­д­­а­ ­­­м­­­о­­к­­­р­а­­ ­у­ч­­­е­н­­­и­­ч­­к­а­­ ­­­ч­у­­­к­­а­­­ ­ ­­W­ ­W­­­ ­­W­­ ­­.­­ ­B­­ ­­G­­ ­1­ ­­7­­ ­­­.­­ ­C­ ­­L­­­ ­­­U­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини