Проф. Радостина Александрова: 80% от хората трябва да придобият имунитет, за да стигнем до колективния

09 май 2021 11:43

Проф. Радостина Александрова: 80% от хората трябва да придобият имунитет, за да стигнем до колективния
© Pixabay
628 4

80% и повече от хората трябва да придобият имунитет, за да стигнем до колективния. Едно положение, при което толкова много хора са защитени, че дори да се появи някъде заразен човек, около него няма чувствителни индивиди, които да поемат щафетата и да я предават нататък. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вирусологът в БАН проф. Радостина Александрова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24284

По думите ѝ трябва да се стремим към стабилна ситуация с един управляем вирус и действително зелените коридори вдъхват глътка надежда и оптимизъм. 

466 новозаразени с коронавирус у нас през изминалото денонощие

"Международната база данни за ваксинирани показва, че на 6 май, например, на всеки 100 души в световен мащаб са били разпределени по малко над 15 дози ваксини, като това не е равномерно разпределено в световен мащаб. В Европа е 33, 27 е в ЕС. България е с малко под 13 дози на 100 души към същата дата", допълни проф. Александрова.

Според нея еволюцията на вируса донякъде зависи и от нашето поведение дотолкова, доколкото новите мутации възникват основно, когато той се размножава, така че колкото повече сме в състояние да ограничим неговото разпространение, толкова повече ограничаваме и способността му да се променя.

"Все още вариантите, които са се появили, не елиминират напълно действията на ваксините, въпреки че има мутации, които могат да отслабят леко това действие. Тези мутации се случват основно в хода на размножаването на вируса, когато се получава неговото потомство. Но също така е истина, че огромната част от тези мутации на практика са неутрални, защото за вируса не представлява интерес да се променя без да има нужда в една толкова стабилна система, каквито са клетките на животните и на човека", коментира вирусологът.

Проф. Витанов: Ако не дойде нов щам на COVID-19, ще си изкараме едно спокойно лято

Според нея Индия е урок за всички нас и предупреждение да не пренебрегваме вируса, защото в края на миналата година там са решили, че са стигнали до колективен имунитет, което очевидно е притъпило вниманието на хората.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24284

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
628 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
nix

2021.05.09 | 13:38

4
70% е становището, не 80%, прочетете пак някой данни и учебници малко.

2021.05.09 | 12:50

2
Повечето хoра придобиха индивидуален имyнитет срещу лъжитe на пcевдо yчените. Kолективен имунитет срещy лъжата, ще прати организаторите и пoмагачите най-мaлко в cъда.

2021.05.09 | 12:53

3
Все още не познавам преболедувал тежко човек да боледува пак. Отрекоха естествения имунитет но сега с ваксините върнаха стадния
Да, именно

2021.05.09 | 11:48

1
Затова ще го придобием около 2034-та най-рано.

Добави коментар

Водещи новини