Код здраве: Как методът TAVI помага на аортната клапа на сърцето

23 април 2021 14:55

©
740 0

Днес в предаването „Код здраве” ще поговорим за един от главните герои, без които сърцето ни не може да функционира – аортната клапа. Най-общо казано тя се намира на изхода на сърцето – където кръвта се изтласква към съдовете, като основната й функция е да не позволи връщането на кръвта обратно.

В наши дни най-честият клапен порок е стеноза на аортната клапа, като той се наблюдава най-често при пациенти след 70-годишна възраст. Стесняването и затрудненото движение на аортната клапа възпрепятстват работата на сърцето, което води до силното му натоварване. Ако се стигне до момента, в който сърцето се преумори от цялото това свръх усилие в следствие на нелекуваната навреме аортна стеноза, се стига до сърдечна недостатъчност. Тя от своя страна не се лекува медикаментозно, а само чрез операция – класическата е чрез отвор през гърдите, временно спиране на сърцето и достигане до самата клапа. До скоро иновативният и щадящ метод, за който днес ще разговарям с моят гост, се е прилагал само на пациенти, които са в много висок оперативен риск.

Днес обаче новата методика намира все по-широко приложение и дава все по-добри резултати. За метода TAVI или т.нар. Транскатетърното имплантиране на нова клапа разяснява инвазивният кардиолог от болница „Св. Анна” д-р Николай Стоянов, който е и настоящ посланик на България сред младите интервенционални кардиолози под 40-годишна възраст в Европейската асоциация за перкутанни сърдечносъдови интервенции.

Близо 50 на сто от пациентите над 75-годишна възраст страдат от стеснение на аортната клапа в различна степен, като тези под 65-годишна възраст са едва около 3-4%. Този порок може да се „хване” при обикновен рутинен преглед от всеки лекар, който преслушва сърцето със слушалка, тъй като първоначално няма изявена симптоматика. Ако обаче пациентът изпитва болка в гърдите или задух, това е абсолютна индикация за интервенция. В случая има две опции за операция - перкутантна (посредством методът TAVI) или класическа операция. „TAVI правим само при пациенти с тежко стеснение на клапата на сърцето, които са започнали да развиват проявите на сърдечна недостатъчност, за да облекчим живота им и да го удължим”, пояснява д-р Стоянов.

При тази алтернатива на класическото оперативно лечение се преминава през бедрената артерия на крака, за да се достигне до сърцето, вместо посредством разрез на гръдния кош, какъвто е методът при класическата операция. Друга съществена разлика е, че самият пациент не се поставя под пълна упойка посредством обща анестезия, а е леко упоен и в съзнание,  възстановителният период е значително по-кратък. Официалните препоръки на Европейското кардиологично дружество са този метод да се използва при пациенти над 75-годишна възраст с висок риск от операция.

След преминаване през тази процедура трябва да се правят профилактични прегледи на всеки 6 месеца. Кои са те и как протича операцията, колко време продължава и кое е най-голямото предизвикателство пред д-р Стоянов – разберете от видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Николай Стоянов е специалист кардиолог в София с над 10 години опит в областта на инвазивната кардиология и електрокардиостимулацията. Има засилен интерес към комплексни интервенции на коронарните артерии, интервенции на периферните съдове, имплантация на транскатетърни аортни клапи (TAVI), имплантация и проследяване на всички видове електрокардиостимулатори (пейсмейкъри, CRT, дефибрилатори-ICD, loop recorder).
Д-р Стоянов е завършил Медицински университет – София през 2019 година. Започва да практикува в началото на 2010 г. в Специализирана кардиологична болница - Варна. От 2012 до 2017 г. специализира в УМБАЛ „Света Анна“ София. В средата на 2017 година защитава успешно дисертационен труд и придобива научна степен „доктор“. През 2017 г. постъпва в Университетска болница CHUV Лозана, Швейцария като инвазивен кардиолог. От 2019 г. отново практикува в УМБАЛ „Света Анна“ София като инвазивен кардиолог.

Настоящ посланик на България сред младите интервенционални кардиолози под 40 годишна възраст в Европейската асоциация за перкутанни сърдечносъдови интервенции EAPCI (2021-2022)

Гардероб водеща:

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

 

Novini.bg
740 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини