Гледай на живо

ЕВРО 2020: Италия - Уелс 1:0

Код здраве: Ах, този цистит!

16 март 2021 11:19

©
2075 3

В днешния епизод на „Код здраве” Радина Василева разговаря с началника на Клиниката по урология в столичната Пета градска болница. Д-р Атанас Доков е от лекарите, които знаят и вършат много, без да говорят за себе си. Рекламата му идва от уста на уста, а когато нещо се обърка д-р Доков е от контактите, на които първо се сещат да позвънят за консултация. В предаването днес фокусът е върху едно заболяване, което често пъти се случва да се върне отново, след като един път се е появило - циститът.

Циститът е заболяване на долните пикочни пътища, което е причинено от най-различни фактори като например бактериите Escherichia coli (Ешерихия коли), Klebsiella pneumonia (Клебсиела пнеумония), Протеус  (на латински Proteus), които не са характерни за отделителната система, а за стомашно-чревния тракт. Също така причина могат да бъдат външни фактори като замърсяване на ръцете, лоша хигиена в хотели, плуване в общи водни площи, в които някой от тези микроорганизми циркулира, наличие на камък в пикочния мехур, вагинални инфекции, недобра хигиена при интимния партньор, нараняване в следствие на манипулация – цистоскопия, вътреболнична инфекция,  занижен имунитет и още, и още.

Първите издайнически симптоми включват най-често лек, преходен дискомфорт по време или след уриниране, болка в областта между пъпа и срамната кост, понякога и промяна в цвета и мириса на урината. Има случаи, когато циститът хронифицира и прераства в т.нар. хеморагичен цистит – състояние, при което се наблюдава и кръв в урината.

„То е драматично и обезпокоително и трябва да се вземат сериозни мерки – двойно антибиотично лечение с последващо перорално антибиотично лечение, прием на симбиотик, престой в болница. Има и добри билкови препарати, които са помощник в борбата с цистита и подходящи за профилактика – чайовете на проф. Цветков, лека му пръст, както и по Ламбрев, както и препаратите с червена боровинка”, съветва д-р Доков.

Има храни и напитки, които трябва да се избягват повреме на острите симптоми, за да се избегне тяхното засилване  – алкохол, люто и газирано, кафе. Менюто следва да е по-леко, лесносмилаемо, да се приемат повече течности, а сутрин – и чай с половин лимон и лъжица мед. Д-р Доков съветва, особено мъжете, в тези периоди да не позволяват да се стигне до констипация.

Кои са изследванията, доказващи наличие на цистит, до какво може да прерасне, ако не вземем мерки навреме, както и може ли да повлияе негативно на детеродните способности, вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Атанас Доков завършва ВМИ – София през 1993 г . Придобива специалност по хирургия през 1999 г, по Урология – през 2007 г., както и магистратура по Медицински Мениджмънт през 2013 г. Освен това има придобита специалност по Ендо урология. Участва в Национален Конгрес по Урология  през 1995г.,1996г.,1997г.,2002г.,2003г. и от 2010 г. до 2017 г. е постоянен член в секретариата на конгреса и участник с множество научни публикации и разработки.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

 

Novini.bg
2075 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ashleya19

2021.04.10 | 03:55

3
­В­­и­­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­­о­­­я­­т­­­а­ ­т­­и­­­й­н­ ­­п­­у­т­к­­­а­ ­­­-­ ­­­W­W­W­­.­­­B­G­­1­7­.­­C­­L­­­U­­B­­
Ани

2021.04.09 | 14:01

2
Браво на д-р Доков, страхотен специалист и Човек е !

2021.03.16 | 12:42

1
Абе какъв цистит,не разбрахте ли,че в днешно време има само ковид! :ДДД

Добави коментар

Водещи новини