Богдан Кирилов: Засега не се обмисля и налага изтегляне на "АстраЗенека"

  • 21 април 2021 07:38

  • 648
  • 2
© БНТ

Европейска агенция по лекарствата (EMA) продъжава да извършва задълбочени анализи на постъпващите данни за ваксината на "АстраЗенека". Това заяви пред БНТ маг. фарм. Богдан КириловБогдан КириловМагистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил фармация в Медицинския университет - София, както и, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

"Към момента по света са сложени близо 1 млрд. дози ваксини oт всички препарати. У нас най-много са поставени дози от препарата на "Пфайзер", каза още той. 

Богдан Кирилов с последни данни за "АстраЗенека": Остава ли ваксината или се отменя?

"Засега не се обмисля и налага изтегляне на "АстраЗенека". Срокът на годност на ваксината е 6 месеца - не се знае дали след година ще е годна, както и ефективна, защото се появяват и нови варианти на вируса. ЕС обмисля дарение и препродажба на нежеланите ваксини", разкри Кирилов. 

"Редки нежелани лекарствени реакции за тромбоза не са съобщавани в България", увери директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Той препоръча хората, ваксинирани с "АстраЗенека", да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза, но при лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза, и не попадат в рисковата група.

Имунолози: Хората с първа доза на "АстраЗенека" могат да си поставят и втората

"Очакваме големи доставки от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" - виждаме, че при личните лекари се е увеличил дялът на РНК ваксините", съобщи Богдан КириловБогдан КириловМагистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил фармация в Медицинския университет - София, както и

Последвайте канала на

Радина Лазарова
648 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сикълбек

2021.04.21 | 08:13

2
Нека тиквата да се ваксинира с нея.
Ами не я изтегляйте....?!

2021.04.21 | 07:55

1
Тя сама ще и мине срока на годност,защото никой не иска да се ваксинира с ,,АстраЗенека"...

Добави коментар

Водещи новини