Проф. Кантарджиев проговори за ваксинацията и работата на НОЩ

20 април 2021 13:46

Проф. Кантарджиев проговори за ваксинацията и работата на НОЩ
© Булфото (архив)
1809 1

Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията продължи с бързи темпове, до есента ще поставим коронавируса под контрол. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев пред "Фокус".

„Ако в момента продължава ваксинацията с темп, който ни е обещан от фирмите, които произвеждат и сме сключили договор с тях за ваксини - май месец по 250 000 на седмица и юни месец по 350 000 на седмица за РНК ваксини, това са на „Модерна“ и на „Пфайзер/Бионтех“, ако хората сътрудничат и лекарите се организират, мисля, че до есента ще го поставим под контрол. В смисъл да няма епидемично разпространение, да не говорим за дифузно разпространение, а да говорим за отделни клъстери – даден колектив в даден офис. Тогава нещата ще могат лесно да се контролират и тогава вирусът в нашата страна ще придобие не епидемичен, а ендемичен характер“.

Проф. Ива Угринова с подробности за българския вариант на COVID-19

„За 14 месеца за този вирус знаем много повече, отколкото за който и да е друг вирус до сега, защото цялата световната общественост се е заела с проучването му и трябва да намери общодостъпно лекарство за COVID-19“, допълни той. Професорът посочи, че засега нови генетични щамове няма.

„Българският щам, който миналата седмица доказахме, е една нова мутация – замяна на аминокиселини на 25-о място, което, слава Богу, не променя много архитектурата на този спайк протеин, белтъка на шипчето. Материалите, които в момента изследваме от областта – не сме доказали други подобни циркулации в други пациенти и много вероятно тази мутация няма да се наложи, няма да се яви нова генетична линия“, обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и работата на НОЩ като посочи, че всеки понеделник от Националния център се дават сведения на всички директори на РЗИ-та какво е разпространението във всяка област, графично.

„Аз моята работа си я върша, с или без Щаб. Аз и всичките ми колеги лекари от НОЩ не сме взели никакво допълнително възнаграждение като работим за щаба. От 14 месеца си взимам само заплатата на директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Казвам го, защото и такива спекулации започнаха“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Радина Лазарова
1809 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.20 | 14:25

1
Що ли трябва да се обясняваш на тия злобни , недоклатени мърморковци ? Утре ще измислят и някоя друга простотия . Облъчват ги постоянно в социалните мрежи със всевъзможни бръщолевици , на които кълват , като безмозъчни скумрии .

Добави коментар

Водещи новини