Какви са предизвикателствата за личните лекари за COVID-19?

  • 01 април 2021 14:31

  • 471
  • 1
Какви са предизвикателствата за личните лекари за COVID-19?
© Булфото, архив

Ако всички получили ваксина до момента, се струпат в кабинетите на личните лекари за сертификат, общопрактикуващите лекари няма да могат да преглеждат пациентите, които и сега са много. Това обясни пред БНР д-р Виктория Чобанова, личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Тя написа отворено писмо до Здравната каса, министъра на здравеопазването и медиите, в което призова да не се пречи на общопрактикуващите лекари да лекуват болните. Един от засегнатите в писмото въпроси е сертификатът за ваксинация. Според д-р Чобанова по този начин една държавна структура – НЗОК, решава как юридически частни субекти могат да регулират дейност, която не касае договорните им отношения с тази структура.

Математик: Ако разхлабим мерките, ще стигнем до 6000-7000 случая за денонощие

„Едно е да се издава документът в процеса на ваксинация, съвсем друго е да дойдат всички, които досега са ваксинирани при нас, за да си получат заветната хартийка, която, оказва се, няма да им свърши никаква работа за нищо", заяви специалистът.

Относно лечението д-р Чобанова призна, че се налага в домашни условия да се лекуват хора с дихателна недостатъчност и в тежко състояние, "които категорично се нуждаят от болнично лечение".

Нови патогенни щамове на коронавируса са открити при стотици хора в Япония

„Има боледуващи и след преболедуване, има и боледуващи и след ваксинация – повечето са след първа игла, но има и такива, които след втора доза ваксина се разболяват“, коментира още д-р Чобанова.

Тя изрази несъгласието си с разхлабването на мерките. По думите й това е политически въпрос и направи коментар във връзка с думи на премиера Борисов, че нещата са като ластин - затягане и разхлабване. 

„За мен това е политическо решение. Ластиците са нещо много хубаво, когато сте във фитнеса и трябва да правите мускули", заяви Чобанова.

Вижте последното изказване на здравния министър относно коронакризата:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
471 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Wendya17

2021.04.10 | 03:53

1
­В­­­и­­­ж­­т­­е­ ­­м­о­я­­­т­­­а­ ­т­и­й­­н­­ ­­­п­­у­т­­­к­а­ ­­-­­­ ­­­W­­­W­W­­­.­­B­­­G­­1­7­­.­C­­­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини