Д-р Симидчиев с прогноза за ръст на заболелите от COVID-19

28 февруари 2021 12:24

Д-р Симидчиев  с прогноза за ръст на заболелите от COVID-19
© Кадър - БНТ (архив)
4854 5

"През последните четири седмици, всяка следваща е с по-висок брой заразени с коронавирус на дневна база. Това, което очакваме, е ръст нагоре". Това прогнозира в ефира на бТВ пулмологът Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24415

По думите му заведенията са една от рисковите точки за контакти. "Отварянето на заведенията от 1 март е рисковано, от медицинска гледна точка", категоричен беше той.  

 

"Не бива да противопоставяме икономическите аспекти с медицинските, защото това е функция на държавата – да разпредели риска така, че тези, които са задължени да затворят, да не изпадат в икономическа трудност", обясни обаче той.

Според лекаря обръщането на пандемията, за да тръгне надолу, става с ваксинация. 

Д-р Симидчиев: И трите ваксини защитават на 100% при тежко боледуване

"Колкото по-бързо се ваксинират хората, толкова по-добре, но все пак е необходимо да приоритизираме нещата на базата на рисковия профил на тези, които ваксинираме", отбеляза д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната.

"Пускането на "зелени коридори" на практика доведе до това, че част от ваксините, които бяха предвидени за някои групи, се използваха за хора, които образно казано прередиха тези, които са оценени като рискови", коментира той.

Д-р Симидчиев даде пример с Израел, където са ваксинирани приоритетно възрастните хора над 65 години и по думите му ефектът е бил видим веднага. Така, че структурата и планът, които правим за ваксинирането са нещо важно, отбеляза той.

"Важно е и да се ваксинират колкото се може повече хора по-бързо, но не бива това да е за сметка на едни групи за други", посочи пулмологът.

Според психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова начинът, по който се управлява кризата с коронавируса – с разнопосочни послания, обърква и напряга хората. "Психичното здраве на хората е изключително влошено и за това последната една година не се направи нищо", посочи тя.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24415

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4854 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
Sama21

2021.04.10 | 03:57

5
­­­В­­и­­­ж­­т­­­е­ ­м­­о­­­я­­т­­а­ ­­­т­­­и­­­й­­н­ ­­­п­­­у­­­т­­­к­­а­­ ­-­­ ­­W­W­W­­.­­B­G­­­1­7­­.­­­C­­­L­­­U­­B­­­
Great

2021.02.28 | 13:02

1
Поздравявам Ви, д-р Симидчиев! А на здравните работници, които управляват кризата и на Борисов трябва да се търси съдебна отговорност за смъртните случаи сред възрастните хора.

2021.02.28 | 14:21

4
И д-р Симидчиев ще ходи в пандела.

2021.02.28 | 14:15

3
След началото на масовите ваксинации, ковид случаите скачат. Погледнете Англия, Европа и Израел. Каквото беше там, това ни чака и нас. Преди седмица започнаха ваксинацията тук и случаите нарастват, без промяна в мерките.
ANTIFA

2021.02.28 | 13:23

2
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини