Вирусолог: Изолирани са 15 000 мутации на COVID-19

  • 20 февруари 2021 15:55

  • 115
  • 2
Вирусолог: Изолирани са 15 000 мутации на COVID-19
© Кадър: Нова телевизия

Хората се научиха да се пазят от вируса. В много европейски страни се наблюдаваше такова покачване на новозаразени, ние не сме изолирани. Новите мутации също набират скорост. За да се реши да се разхлабят мерките, са взети предвид много фактори. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването „Офанзива“ по Нова нюз.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Трите стъпки, допринесли в най-голяма степен за разхлабването на мерките са: електронното обучение, затварянето на заведения и ограничаването на личните контакти, посочи тя.

Проф. Александрова разкри, че досега са изолирани 15 000 мутации на COVID-19. Това е част от нормалното поведение на вируса.

Здравният министър: Доволен съм от темпа на ваксиниране

По думите ѝ в момента най-доброто ни оръжие срещу вируса са ваксините. Проблемът е, че вирусите имат механизми, които му помагат да заобиколи нашата защита. Докато антителата се свързват с вируса и му пречат да се разпространява. Би трябвало след среща с вируса клетките да имат памет, които при втора среща с патогена се активират. След оздравяване, организмът няма нужда да произвежда още антитела и затова те намаляват, обясни вирусологът.

По отношение на рова дали имаме нужда от втора доза ваксина, зависи от вида на ваксината, тъй като до момента сме използвали живи ваксини. Не е ясно дали при новите РНК-ваксини ефектът ще е същия. Това ще се проследи във времето. В новите ваксини вирусът е изцяло деактивира и клетките на могат да се заразят, категорична е тя

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
115 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Liaa20

2021.04.10 | 03:58

2
­В­­­и­ж­­­т­­е­ ­­­м­­о­я­­­т­а­ ­т­­­и­­­й­н­ ­­п­­у­­­т­­­к­а­­­ ­­-­­­ ­­W­­W­­­W­.­­B­­G­­1­­­7­­.­C­­­L­U­B­­­
Майтапчи Йово

2021.02.20 | 21:07

1
Само толкова ли:)))?!? А някои си мислеха, че ще бъдат само тези, с имената на всички държави по света:)))!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини