Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

  • 01 декември 2020 09:13

  • 267
  • 0
Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН
© Getty Images/Guliver

Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги".

В голяма част от областните градове в страната се провеждат безплатни и анонимни тестове за ХИВ/СПИН. В София безплатни изследвания за ХИВ и хепатит B и днес могат да бъдат направени в Център за сексуално здраве от 10 до 18 часа. 

В България от 1986 г. до 25 ноември тази година са регистрирани 3467 души с ХИВ инфекция, а от началото на 2020 г. - 183 случая, информират от Министерството на здравеопазването.

98% от тях са включени на терапия. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е пет пъти по-голям от новозаразените жени. 89% от новите случаи са се инфектирали по сексуален път.

Заразените с ХИВ в Европа все повече

Промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи за ХИВ, туберкулоза и вирусни хепатити у нас, предлагат 24 граждански организации, работещи с уязвими общности.

Със заповед на министъра на здравеопазването вече е сформирана работна група, която да разработи новата Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН за периода 2021-2025 година, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини