Заразените с ХИВ в Европа все повече

Броят на хората с положителна проба за вируса на ХИВ в Европа продължава да расте, като много от случаите са диагностицирани дълго време след заразяването, което подчертава необходимостта от правене на повече тестове, заявиха днес две европейски здравни служби, цитирани от ДПА.

Миналата година на континента са регистрирани 136 хиляди нови случая на заразяване с ХИВ, заявиха Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и европейският офис на Световната здравна организация (СЗО).

Почина първият пациент в света, излекуван от СПИН

Тенденцията от последните години е повечето нови случаи на заразяване с ХИВ в Европа, около 80 процента, да са на изток, допълва БТА.

Над два милиона души са заразени с ХИВ в 53-те страни, които СЗО групира като част от европейския регион. Половината от случаите на ХИВ са диагностицирани дълго време след заразяването, става ясно от доклад, публикуван в навечерието на Световния ден за борба със СПИН, 1 декември.

Програмите за превенция на ХИВ - как ще се отрази спирането им?

"Това е знак, че стратегиите за тестване в региона не допринасят за ранното диагностициране на ХИВ", заявиха здравните служби. По-ранното диагностициране означава и по-ранно лечение, което може да допринесе за ограничаване на разпространението на ХИВ.

"Въпреки фокуса върху Ковид-19, не бива да забравяме за други проблеми на общественото здраве, като ХИВ", заяви директорката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон.

Първият човек в света, излекуван от ХИВ, е болен от рак

"Нашето послание е да бъде съхранен прогресът от последното десетилетие, като тестването за ХИВ и достъпът до лечение продължат да бъдат приоритет", заяви ръководителят на европейския клон на СЗО Ханс Клюге.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет