Учен обясни защо тежко болните от COVID-19 умират по-често през нощта

  • 23 ноември 2020 07:45

  • 30333
  • 1
Учен обясни защо тежко болните от COVID-19 умират по-често през нощта
© Getty Images/Guliver

Научният сътрудник от Руската академия на науките Алексей Кудрявцев посочи защо смъртта при тежко болните от COVID-19 по-често настъпва през нощта, пише lenta.ru.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

По експериментален път той установил, че неговото ниво на сатурация (насищане с кислород) на кръвта спада до 88 процента по време на дълбоката фазана съня. Успоредно с това спадат кръвното налягане и пулсът. Изхождайки от получените резултати, Кудрявцев е уверен, че нивото на кислорода при пациенти с COVID-19 се понижава значително повече. 

Вече има случаи на повторно заразени с коронавирус у нас

Специалистът изтъкна, че оксигенация от 88 процента вече е опасно слаба, а при болните от новия коронавирус тя може да падне до 70 процента.

При това положение хипоксията може да окаже на мозъка невротоксично въздействие.

"Такова увреждане може да остане незабелязано, но да се окаже дифузно и това е едно от сериозните последствия", изтъква Кудрявцев.

Още един мъж почина в Пловдив след размотаване из болници

Именно спадането на сатурацията в кръвта е свързано с високата смъртност на пациентите с тежка форма на заболяването през нощта. Намаляването на кислородното насищане се явява силен стресов фактор за пациентите с дихателна недостатъчност.

По-рано беше установено, че пациенти със сърдечносъдови заболявания са изложени на 12 пъти по-висок риск от смърт при заразяване с COVID-19, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
30333 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Милана

2020.11.24 | 11:39

1
Пищова е починал ехееееййй ,вие сега пишете за него . Смях в залата !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини