Кардиолог: Лекарства за холестерол действат протективно при коронавируса

  • 09 ноември 2020 08:10

  • 38525
  • 0
Кардиолог: Лекарства за холестерол действат протективно при коронавируса
© БНТ

Изключително интересен резултат излезе като голяма публикация, че част от лекарствата срещу холестерола, които изписваме на болни с атеросклеротични заболявания, действат протективно при коронавируса, защото коронавирусната инфекция е еднотелна болест. Коронавирусът със своите дейности действа върху повърхността на кръвоносния съд, върху тази част, която тапицира съда.

Това заяви началникът на клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. д-р Борислав Георгиев в сутрешния блок на БНТ.

САЩ одобриха ремдесивир за лечение на пациенти с COVID-19

Той уточни, че са излезли множество публикации, че тези лекарства увреждат организма, а хората трябва да разберат, че всъщност са полезни.

Според кардиолога, всички инфекции действат по сходен начин върху сърдечно-съдовата система. Това е температурното състояние, т. нар. фебрилитет. Там се активизира тахикардията - ускорена сърдечна честота, хората, които са с исхемична болест или със сърдечна недостатъчност, ускорената сърдечна честота дестабилизира организма, обостря болестта, обясни той.

Изпробват аспирина в борбата срещу COVID-19

Професорът разясни, че при коронавируса се уврежда съсирването: 

"Когато се появиха първите публикации, лично аз много се изплаших, защото се появява на скенера една находка, която ние виждаме при някои много редки сърдечно-съдови заболявания. И това показва, че има микротромбози. Затова в лечебните заведения се въвежда антикоагулацията, разреждането на кръвта", коментира проф. Георгиев.

Професорът изрази мнение, че не всеки, който има антитела, може да дари кръвна плазма, защото е важно и количеството антитела в организма.

Според него септември-октомври е най-добрият период за противогрипната ваксина, когато все още е топло и няма други вируси.

Проф. Чорбанов: Адекватна грипна ваксина в момента няма

"Съветвам моите колеги да проверяват в сайта на Националния институт по заразни и паразитни болести кога ще се обявява грипната епидемия. Това е най-добрата профилактика на грипа, наложила се през последните няколко десетилетия. Тази профилактика, от гледна точка на сърдечно-съдовата система, е по-добра отколкото например, профилактиката за остър инфаркт, от някои от конвенционалните състояния - спиране на тютюнопушенето, прием на някои медикаменти. До 50% може да намалее болестността и смъртността от сърдечно-съдови усложнения от грип", категоричен беше кардиологът.

Професорът уточни, че противогрипната ваксина не е 100% да не се разболееш. Но ако човек се разболее, прекарва болестта много леко, на крак, премахва инфекциите, пневмониите от грипа, които пък дават отражение върху сърдечно-съдовата система.

"Тази година в програмата, която е за възрастните хора над 65 години, са увеличени ваксините с 50%. В момента са 180 000. Много хубаво би било, ако населението бъде в момента ваксинирано, да не се върнат ваксини, което е лошо. Миналата година са върнати. В България имаше огромен проблем през последните повече от десет години. В момента, в който стартирахме кампанията за разясняването на населението за противогрипната ваксина, се явяваха антиваксъри, които започнаха да обясняват, че е опасна, че няма да свърши работа, и е имало години, когато е унищожавана ваксина след кампанията", коментира още проф. Георгиев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
38525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини