Хората с посттравматичен стресов синдром ще се увеличат след пандемията

  • 03 ноември 2020 20:57

  • 1419
  • 0
Хората с посттравматичен стресов синдром ще се увеличат след пандемията
© Pixabay

Последиците от пандемията от Covid-19 ще бъдат дългосрочни, по-специално 30% от хората са изложени на риск да развият посттравматичен стресов синдром, съобщава БТА, като се позовава на ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Прогнозата е на ръководителя на лабораторията по социална и икономическа психология в Института по психология на Руската академия на науките Тимофей Нестик.

"Има данни, събрани на базата на други епидемии, че до 30% от хората, преживели този вид криза, след това я запомнят и това продължава да ги тормози след много години", казва Нестик по време на лекция в интернет.

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) се появява след изключително трудни събития в живота. Засегнатите от него стават прекалено агресивни или изпадат в паника, ако попаднат в ситуации, които смътно приличат на миналите им преживявания или предизвикват у тях подобни спомени.

През есента психиката ни ще е най-уязвима след социалната изолация

"Последиците от пандемията ще бъдат дългосрочни. Ако погледнете сега най-забележимия психологически ефект - увеличаване на тревожността и депресията, според нашите данни нивото вече е доста високо и за разлика от данните от САЩ, симптомите на депресия са по-високи в Русия", добавя ученият.

Увеличаването на депресиите през 2020 г. на фона на пандемията в Русия е 36%, а в САЩ - 24.4%. Увеличаването на тревожните разстройства е съответно 24% и 28.2%. Според Нестик лекарите, които работят в "червената зона", ще бъдат особено податливи на негативни ефекти.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини