Д-р Александър Симидчиев: Когато не можем да спазваме дистанция маските са задължителни

Вирусът променя социалните отношения, поставя под напрежение много системи. Хората, които са на първа линия поставят под риск семействата си, защото този вирус не прощава, ако се загнезди някъде. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в МВР болница, в предаването „Панорама“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15984

Интересно впечатление ми направи, че служителите на РЗИ вече носят стриктно личните предпазни средства, коментира той, сравнявайки ситуацията сега с тази отпреди три месеца.

„Маските помагат тогава, когато спират отделянето на капчици, които могат да попаднат в отделния човек. Когато не можем да спазваме дистанция, тогава са задължителни. Когато човек е на голяма дистанция навън няма риск да се зарази, защото тези капчици са тежки и падат по определена траектория на земята и няма как да се заразим. Ако човек е сам вкъщи също няма смисъл да носи маска", подчерта д-р Симидчиев.

"Има научни публикации, които казват, че маските помагат да се предпазим не 100%, но с 30%. В ситуацията, в която се намираме, това също е много. Изключително важно е да имаме разумна достатъчност, т.е. мерките да не са твърде строги, но и твърде меки. В заведенията и стадионите рисковете са комбинират. Тази инфекция не е толкова опасна, много повече хора се заразяват от грип, но помалко умират. Не бива да го подценяваме обаче", предупреди пулмологът.

Все повече са спешните повиквания от пациенти с коронавирус

"Вирусът има една единствена цел – той да оцелява преминавайки от човек на човек. PCR теста е един чувствителен метод за откриване на вируса. Той има нужда от 1-2 дни, за да се позитивира. Резултатът му обаче излиза бавно – от 6 до 12 часа, ако има струпвания и 24 часа", обясни д-р Александър Симидчиев.

"Разнобоят в говоренето обърква хората. Най-големият проблем не е вирусът, а информацията. Това, че не го виждаме не значи, че не е там. Аз лекувах няколко пациента с дълго продължение на COVID-19. Те стояха в болница 4 месеца и след това трудно се върнаха към нормалния си живот. Има неща, които вършат работа, като маските. Ако носим маските, те ще ни пазят като общество. Те са символ на отговорността ни", каза още той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15984

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.24 | 01:40
  Тука, няма кой да те разбере!
 2. 2020.10.24 | 00:58
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 3. 2020.10.23 | 22:29
  И като я сложиш тази маска, пед*л нещастен, с какво мислиш, че ще ти помогне? Доказано е, че маските повече вредят, отколкото помагат!
  1. 2020.10.24 | 00:46
   Няма никакви доказателства, че маските предпазват от вирус, който дори не е доказано, че съществува! Всичко е промиване на мозъци! Нито тестовете са достоверни, нито нищо! Дори президента на америка каза, че вируса изобщо не е опасен.
  2. 2020.10.23 | 22:48
   Не е доказано. "Доказателства" във ФБ не се признават от природата.
 4. 2020.10.23 | 22:20
  Платен нещастник!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет