Епидемичен взрив на хепатит А е регистриран в луковитското село Бежаново

15 октомври 2020 14:50

Епидемичен взрив на хепатит А е регистриран в луковитското село Бежаново
© Pixabay
221 0

Епидемичен взрив на хепатит А е регистриран в луковитското село Бежаново, потвърди д-р Сийка Иванова от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч. Само от началото на октомври случаите на заболели са десет, а от август до момента - 21.

Всички са били хоспитализирани.

По думите на д-р Иванова, ако в началото болните са били основно хора над 55 години, то от започването на учебната година има ученици от училището и детската градина в селото. Според специалиста обаче не може да се говори за огнище в учебното и детското заведения, причината е в семейния кръг. Тя добави, че контактните лица са обхванати.

Епидемия от вирусен хепатит А върлува в Сунгурларе

Директорът на РЗИ - Ловеч, д-р Анета Винева добави, че в селото трябва да се предприемат по-сериозни мерки от страна и на Община Луковит по отношение ограничаване на някои масови събирания, нещо което до момента не се случва.

Секретарят на Общината Камелия Василева посочи, че се ограничават всички масови събирания, освен семейните, но до пет човека, както и посещаването на пенсионерския клуб. Тя добави, че от Общината ще поискат затваряне на училището и детската градина в село Бежаново за няколко дни, но от РЗИ посочиха, че тази мярка не се налага, тъй като огнището не е там.
 

Novini.bg
221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини