Още 12 новозаразени с Covid-19 в хоспис в Търговище

Общо 14 са новите случаи на коронавирус в област Търговище, регистрирани през последното денонощие. В 12 от тях заразяването е установено сред потребители и персонал на хоспис в областния град, в който на 22 септември бе диагностициран първият заболял, съобщиха от Щаба за борба с разпространението на заразата, ръководен от областния управител Митко Стайков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13956

Новозаболелите 12 души са изследвани с PCR-тестове на 24 септември, поради потвърдени други 16 заразени. Към този момент с COVID-19 са диагнотицирани общо 29 души - 7 персонал и 23-ма от домуващите, съобщава БТА.

Ето къде са новите заразени с COVID-19 в страната

Всички потребители на хосписа и медицинския персонал са консултирани с инфекционист, който е назначил профилактична терапия. Засега не проявяват характерни за COVID-19 симптоми. Домуващите с положителен резултат от PCR-тест (общо 21 лица) са настанени в самостоятелни стаи на първия етаж на сградата.

Все още в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Търговище се лекува първата диагностицирана с COVID-19 жена от персонала на хосписа. От Щаба информират, че днес е починал мъж на 84 г., приет в хосписа на 17 юли с отрицателен PCR-тест. Той е бил в тежко увредено общо състояние и сериозни съпътстващи заболявания.

Четирима от седемте души персонал с положителни резултати са избрали да бъдат карантинирани на работното им място. Изолирани са в самостоятелни стаи на отделен етаж. Останалите трима инфектирани са карантинирани на посочен от тях домашен адрес. На 25 септември служители на РЗИ - Търговище са извършили проверка в хосписа, като е връчено предписание с допълнителни противоепидемични мерки.

Установено е, че има в наличност лични предпазни средства - маски, ръкавици и дезинфектанти. Поради липса на защитни костюми, здравната инспекция съдейства за осигуряване на необходимите количества еднократни и многократни костюми. От март са забранени свижданията в медико-социалното заведение. Приемането на нови потребители се е случвало единствено след представяне на отрицателен резултат от PCR-тест. Епидемиологичното наблюдение в огнището продължава.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13956

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет