Обученията за подобряване на лечението на спешните състояния тръгват от октомври

Обученията по проекта ПУЛСС бяха временно преустановени заради пандемията от COVID-19, но планираме да ги възобновим. Важни са и за колегите, и за да гарантираме на пациентите адекватна и навременна помощ. Информирам ви по-рано в каква посока работи министерството, за да го имате предвид при изготвянето на месечните графици. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. по време на видеоконферентна среща с директорите на центровете за спешна медицинска помощ в страната.

В рамките на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ 5-дневно обучение в Националния център за обучение и квалификация в системата на спешната медицинска помощ преминават медицински сестри, лекари, фелдшери, шофьори на линейки. Целта на проекта е да се повиши качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и е с общ бюджет от 7 млн. лв. Теоретичните и практически обучения на спешните екипи стартираха в края на месец ноември 2019 г. и се провеждаха до началото на пандемията, като седмично броят на курсистите беше по 120 души.

При възобновяването на обученията борят на присъстващите ще бъде редуциран, съгласно противоепидемичните мерки.

Доц. Кунчев: Този вирус прави каквото си иска, ама буквално

До края на месец февруари 2020 г. успешно преминали обучения са 1 400 бр. служители от центровете за спешна медицинска помощ и разкритите филиалите към тях. След работещите в ЦСМП курсове ще преминат и служители в спешните отделения на болниците.

„Обученията по проекта ще стартират при спазване на всички противоепидемични мерки, с цел защита здравето на участниците – термометриране, обучение в отделни зали – с виртуална връзка с лектора, практически занимания върху различни медицински манекени, учестена дезинфекция“, обясни здравният министър.

Сн. МЗ

В рамките на видеоконферентната връзка проф. Ангелов и ръководителите на ЦСМП дискутираха още обслужването на пациентите, в т. ч. и тези с доказан COVID-19, на територията на съответните административни области, осигуреността с лични предпазни средства и дезинфектанти, както и изплащането на 1000-те лв. допълнително възнаграждение за работа на първа линия в борбата с COVID-19. От центровете за спешна медицинска помощ не бяха поставени проблеми, изискващи намесата на министерството.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет