Проф. Витанов: Като нищо може да имаме около 800 починали

Как ще се отрази завръщането в училище на заболеваемостта от коронавирус у нас? Според математика от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов няма спор, че така рискът се повишава.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14204

,,Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат'', обясни проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

154 са новите случаи на коронавирус в страната

По думите му повишеното спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее.

,,При достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират'', смята той.

Проф. Витанов обяви кой ще е критичният месец за епидемията от коронавирус

В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята крепост. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята... Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", коментира математикът.

,,Като нищо може да имаме около 800 починали. У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света'', подчерта проф. Витанов.

И изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август - началото на септември. С идването на втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден.

Проф. Радка Аргирова с коментар има ли нов пик на заразата

Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина, разясни гостът.

Проф. Витанов отбеляза, че основният проблем за нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани.

Това може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат в момента. Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно, сподели още математикът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14204

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.09.18 | 15:29
    Да, ние сме от малкото страни с толкова висока смъртност!
  2. 2020.09.18 | 11:06
    Смъртността в България към днешна дата от началото на пандемията е 749 починали и 13 391 излекувани =14 140 приключени случаи 749/14140=5,3%. В света за този период имаме 950 557 починали и 22 041 437 възстановени.Смъртността е 950557/22991994=4,13%.Г-н Витанов нали сте математик, защо заблуждавате хората с приказки , че у нас смъртността е по-ниска от тази в Света?Още повече ако погледнем смъртността в последните 2 месеца в Бг тя е около 6% , а в Света е 4,5%.Излиза, че България е доста опасно място за живеене по време на пандемията от Ковид-19.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет