Експерти разясниха защо е спряна временно ваксината срещу коронавирус

  • 09 септември 2020 17:07

  • 982
  • 0
Експерти разясниха защо е спряна временно ваксината срещу коронавирус
© Pixabay

Британският медицински регулационен орган преглежда в спешен порядък наличната информация, за да прецени дали "Астра Зенека" може да поднови изпитанията на експерименталната ваксина срещу новия коронавирус, след като един от участниците в тях се разболя, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза преди това пред Скай нюз, че решението на компанията да прекрати изпитанията е предизвикателство, но няма непременно да попречи на усилията за разработване на ваксина. Той отбеляза, че това не за първи път се случва с експерименталната ваксина, разработена от Оксфордския университет. 

Безопасността на бъдещата ваксина е на първо място и е най-важна, коментира главният учен на Световната здравна организация д-р Сумия Сваманатан. "Когато се стремим към бързина, не означава, че започваме да правим компромиси или да съкращаваме процеса за оценка".

Американският експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи заяви, че решението на компанията да направи пауза в глобалните изпитания на експерименталната си ваксина срещу коронавируса е малшанс, но не е нещо рядко в развойния процес на ваксините.

Компанията "Астра Зенека" обяви, че прекратява временно глобалните изпитания на експерименталната си коронавирусна ваксина след като участник се е разболял, без да уточнява какъв точно е страничният ефект.

САЩ и Великобритания се опасяват от втора вълна на COVID-19

"Това е рутинно действие, което се прави винаги, когато се появи някаква необяснима болест в някое от изпитанията", заявиха от компанията пред Ройтерс.

Иън Джоунс, професор по вирусология в университета в Рединг, заяви: "Неизбежна последица от широкото тестване на ваксина с голям брой хора е, че някои естествено ще се разболеят от други причини по време на процеса. Трябва да изчакаме и да видим какво ще покаже разследването, но мисля, че по-доброто описание на случващото се е инцидент, а не нещо лошо".

Чарли Уелър, ръководител на програма за ваксини в организацията "Уелкъм", каза: "Безопасността е най-важното съображение при разработването на всяка ваксина и е редно изпитанията да бъдат спрени, докато се провежда разследване. Това често е нормална част от процеса на изпитанията, в които участват десетки хиляди хора. Това е много важно, за да бъде разбрано бързо дали болестта има някаква връзка с ваксината или плацебото. Данните трябва да се споделят открито, както Оксфордският университет и "Астра Зенека" направиха".

"Не знаем какво се е случило, но като се има предвид, че във Великобритания хора на възраст над 70 години са включени в изпитанията, трябва да се очакват инциденти. Понякога това, което се случва при възрастни, става и с млади хора - каза Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина - Този инцидент показва, че оксфордските изпитания, както и всички други във Великобритания, се наблюдават много внимателно и се взимат предпазни мерки за защита както на участниците в процеса, така и на тези, които може да получат ваксината в бъдеще".

Последвайте канала на

Novini.bg
982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини