Проф. Свинаров: Няма специфично лекарство, което да подтиска развитието на COVID-19

  • 21 май 2020 07:29

  • 1569
  • 4
©

Тестовете за коронавирус се класират на базата на принципа, който се използва и това е най-важният критерий. Вторият критерий е времето за получаване на резултата. Има и една трета особеност - една част от тестовете не изискват използване на апарат при отчитането. Масовото приложение на тестовете трябва да стане с ясното съзнание, че може да има фалшиво отрицателни или положителни проби. Това заяви в ефира на БНТ проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ “Александровска”.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Първият критерий е най-важен. Според принципа на изследване на коронавирусната инфекция, тестовете се делят на три групи - генетични, антигенни и серелогични тестове", каза проф. д-р Свинаров.

"Генетичните тестове доказват специфични участъци на вирусната РНК. Те са диагностичните тестове с най-висока надеждност, рано в развитието на инфекциозния процес, не трябва да има симптоми, още в началото на инфектирането, в рамките на инкубационния период, когато пациентът е безсимптомен и най-заразен тези тестове доказват коронавирусната инфекция от тази година. Те са позитивни и в голяма част от клиничната фаза на проявлението, ако има такава. Втората група тестове почти не се използват, те относително най-малко са застъпени, наричат се тестове, които определят вирусни частици антигенни тестове. Те също определят парчета от вируса или участъци от вируса, но обичайно белтъчни участъци. Третата група тестове се наричат серелогични. Тези тестове доказва антитела в организма на пациента, който се е срещал с вируса, независимо дали е имал или нямал клинична симптоматика,т.е. серелогичните тестове показват реакцията на организма към вируса. Те не доказват наличието на вируса. Те не са подходящи за ранна диагностика. Генетичните тестове са диагностичните - с доказване на вирусната РНК", обясни още специалистът.

По думите му няма специфично лекарство, което да подтиска развитието на този вирус. Но много от нещата по развитието на болестта са ясни и има някакви разработени критерии как да се лекува заболяването.

Завод за авточасти е новото огнище на коронавирус

Що се отнася до хлорихина той заяви, че приема през устата не е достатъчно концентриран. "Изискваните дози са много по-големи и трябва да се внимава да не се увреди организма", подчерта още той.

"Става дума за състояние на имунната система при среща с вируса. Има две тези - не я стимулирайте, защото тя ще увреди организма и другата е - подсилете я, за да може да се справи. Аз съм привърженици на природосъобразния начин на живот. Витамин Д не действа на вируса, а подпомага на имунната система да работи добре", каза проф. Свинаров.

Всичко зависи от дозата и от подготовката на организма, подчерта още той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1569 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
nimportequi

2020.05.21 | 10:23

4
Браво най-накрая някой велик ум да открие топлата вода.
...

2020.05.21 | 10:07

3
не може да няма......сигурен съм, че извънземните гении от бан имат ваксина от декември, но си траят...
Нат

2020.05.21 | 09:27

2
Браво! Сега ако си оправите и правописа, грешка няма да имате!
Иван

2020.05.21 | 08:32

1
Не может не умилять статистика количества инфицированных вирусом COVID-19. Она совершенно не отражает масштабы распространения заразы по миру и по отдельным странам, а лишь свидетельствует об активности властей в области тестирования, а также о качестве тест-систем. Чем больше тестированных — тем больше показатель инфицированных. Причем, в некоторых странах процент положительных результатов тестирования очень высокий. Например, в Италии среди городского населения число положительных результатов тестирования составляет 70%, а вот в Голландии — лишь 3,0%, а Чехии и того меньше — 0,40%. Трудно поверить в то, что такой разброс объясняется лишь различиями в эпидемиологической ситуации в разных странах. Все больше доказательств того, что результаты зависят от используемых средств тестирования. Приведу лишь один забавный сюжет. Во время телевизионного обращения 3 мая президент Танзании Джон Магуфули заявил, что усомнился в качестве тестирования, которое осуществляет национальная лаборатория здравоохранения. Поэтому в нее направили некоторые подставные образцы, которым приписали человеческие имена. Например, машинное масло. Результат оказался отрицательный. Также плоды хлебного дерева. Окончательный результат по нему не установили. А далее последовали образцы папайи, а также образцы, отобранные у птицы и козы. По всем трем образцам был получен положительный результат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини