Д-р Валентин Точков: Тримесечното бебе с коклюш от Велико Търново вече е добре

  • 30 април 2024 07:52

  • 3613
  • 1
Д-р Валентин Точков: Тримесечното бебе с коклюш от Велико Търново вече е добре
© pixabay

"Детето постъпи на 20-ти събота вечерта, беше прегледано, бяха направени изследвания, с които се установи, че детето е с прояви на пневмония. Фактически това е едно от усложненията на заболяването коклюш" , каза в "Денят започва" д-р Валентин Точков - началник на детско отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Д-р Точков добави, че кърмачето на три месеца е пристигнало при лекарския екип от Холандия. Детето се е разболяло там. Проведено е лечение и бебето е изписано от болницата, но то продължило да кашля и родителите му решават да се върнат в България, за да го прегледат в Търново. Лекарите приемат в болница тримесечното бебе, което е с усложнено състояние - трудно дишане и мъчителна кашлица.

"Това е едно затруднено дишане с пристъпи на спиране на дишането", добави д-р Точков.

Лекарят посочи, че бебето вече е в добро състояние след проведения контролен преглед.

Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Великотърновско

 

"Тази пневномия не се различава от останалите. Децата могат да получат дихателна недостатъчност, но когато се започне навременно лечение, мисля, че не можем да получим усложнения и така ще се стигне до един благоприятен край", обясни началникът на детското отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Случаите, регистрирани в област Велико Търново през миналата седмица, са общо 4. Положителни проби са дали още три деца – на 7 години, на 15 години и на 17 години.

От РЗИ уточняват, че при три от случаите се касае за ученици с редовен имунизационен статус за възрастта, като под медицинско наблюдение и карантина в рамките на класа са поставени контактните и са разпоредени противоепидемични мерки (почистване, дезинфекция на повърхности в помещенията и проветряване). Четвъртият случай е на неимунизирано дете, което е лабораторно потвърдено извън страната с последвала хоспитализация в МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“.

Данните за страната показват, че най-засегнати от заболяването са децата. Те са над 90% от всички докладвани случаи, сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са тези до 1 година, като 84 % от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст и други причини.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3613 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Най ценното нещо!

2024.05.02 | 16:57

1
Децата са ни най важното нещо в живота, всичко друго е бош лаф ! Моля органите да вземат адекватни мерки а не само да мислят за поредните безмислени избори!

Добави коментар

Водещи новини