До седмица БЧК излиза с указания за действия при поява на коронавурис

  • 26 февруари 2020 11:51

  • 702
  • 1
До седмица БЧК излиза с указания за действия при поява на коронавурис
© gettyimages

Най-късно до седмица централата на Международния червен кръст в Женева ще излезе с указания как да се действа при поява на коронавирус, каза днес във Варна председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

По думите му съветите ще са валидни за червенокръстките организации по целия свят.

Междувременно варненската структура на БЧК започва информационна кампания как да се предпазваме от коронавируса, допълни председателят ѝ Илко Раев. Съветите ще бъдат разпространявани чрез социалните мрежи. Отпечатани са и листовки, които ще бъдат раздавани на всички събития и кампании, които прави организацията, предаде БТА.

Отменят поклонение пред Докторския паметник в София заради коронавируса

БЧК разчита на над 20 000 доброволци в страната, като повечето от тях са обучени, каза още Григоров. Той напомни, че е наложително тези хора да имат законоворегламентирана защита, за да не се страхуват от уволнение, докато помагат при кризисни ситуации.

"България е една от малкото държави в Европа, където не е регулиран този въпрос", допълни Григоров.

Във Варна днес председателят на БЧК бе гост на отчетното събрание на областната структура на организацията. Нейният ръководител Раев посочи, че през миналата година има увеличение на членовете, особено на младежките организации. Раев допълни, че през настоящата година не би трябвало да има трусове с осигуряването на спасители по морето.

МЗ с кратки и полезни съвети срещу коронавируса

Само през 2019 г. сертификатите са си опреснили около 500 души, а други 113 са получили първия си документ за спасител. Според Раев, дори по традиция част от обучените да заминат за Испания, Турция и Гърция, пак ще има достатъчно спасители за района около Варна. Той каза още, че през тази година Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми ще протече като Академия и ще се проведе през юни. Миналата година за участие във феста са кандидатствали 3 200 филма от 118 държави.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
702 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Закъснели сте

2020.02.26 | 13:22

1

До тогава заразата ще е тук !!!! Закъснели сте !!!

Добави коментар

Водещи новини