МЗ с кратки и полезни съвети срещу коронавируса

  • 26 февруари 2020 10:18

  • 5391
  • 4
МЗ с кратки и полезни съвети срещу коронавируса
© Булфото (архив)

Министерството на здравеопазването разпространи във "Фейсбук" кратки и полезни съвети за това как да предпазваме себе си и близките си от заразяване с коронавирус. 

Листовките са разработени от Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация във връзка с разпространението на опасния вирус. 

Сред ценните съвети са миене на ръце, избягване на контакт с кашлящи хора и консумиране на храна, преминала през достатъчна термична обработка. 

От МЗ отговарят и на важни въпроси за китайската зараза: 

1. Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус 2019-nCov, временно наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека.

2. Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни. Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Ако това бъде потвърдено, ранното откриване на инфекциите с Коронавируус 2019-nCoV ще е по-трудно. Това обаче не е необичайно за вирусни инфекции от този тип, както се вижда и при морбили, например. Ако хората с коронавирус 2019-nCoV са изследвани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекциите, вероятността за трайно предаване на вируса от човек към човек в обществото в ЕС/ЕИП е ниска. Системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите бяха ефективни при контролирането на SARSCoV и MERS-CoV.

3. Какви са симптомите на 2019-nCoV?

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като: - треска - кашлица - затруднено дишане - мускулни болки и - отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
5391 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
нито

2020.02.26 | 12:03

4

"Властите на Сан Франциско обявиха извънредно положение на местно ниво заради коронавируса, макар че в града няма случаи на зараза. Мярката се взима с цел превенция и запознаване на населението с рисковете от разпространението му, предаде БТА." - точно като в БГ:)

Диму попъ

2020.02.26 | 11:33

1

Изпуснато биологично оружие. Лечението е разстрел и кремация на болния

2020.02.26 | 11:48

3

Теб щете настигне,много скоро.

2020.02.26 | 11:47

2

Всичкото месо,минава през термична обработка.

Добави коментар

Водещи новини