Коронавирусът може да се разпространява без симптоми

  • 22 февруари 2020 12:04

  • 10077
  • 0
Коронавирусът може да се разпространява без симптоми
© Pixabay

Двайсетгодишна китайка от Ухан - епицентъра на епидемията от коронавируса, е пропътувала 675 км до Анян, където е заразила пет свои роднини, без изобщо да покаже някакви симптоми на болестта, съобщиха вчера китайски учени, което е ново свидетелство, че вирусът може да се разпространява асимптоматично, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Този конкретен случай, описан в изследване в научното списание "Джърнъл ъв ди Америкън медикал Асосиейшън", предлага нови виждания относно начините за разпространение на коронавируса и обяснява защо е трудно той да бъде спрян. "Учените се питат дали е възможно да си заразен и да не се разболееш? Отговорът очевидно е да", казва д-р Уилям Шафнър, експерт по инфекциозни болести в медицинския център на университета "Вандербилт", който не е участвал в това конкретно изследване.

 

Епидемиолог: Има реална опасност коронавирусът да дойде в България

 

Изследователите и по-рано са съобщавали за отделни случаи на хора без каквито и да са симптоми, които се оказват вирусоносители и разпространяват заразата. Различното в това конкретно проучване е, че то предлага един вид естествен лабораторен експеримент, посочи Шафнър. "Имаме една пациентка от Ухан, където е вирусът, която отива там, където вирусът го няма. Тя не показва никакви симптоми и заразява няколко роднини, а група лекари веднага използват момента и правят тестове на всеки един от тях", обяснява Шафнър.

Според научното съобщение на д-р Мейюн Ван от Народната болница при университета "Чжънчжоу" и колегите му,публикувано в Journal of the American Medical Association, жената е пристигнала от Ухан в Анян на 10 януари и е посетила няколко свои роднини. Когато всички те започнали да се разболяват, докторите изолирали жената и я тестирали за коронавируса. Първата проба била отрицателна, но втората се оказала положителна.

Всички петима нейни роднини развили пневмония COVID-19, но до 11 февруари младата жена все още не е проявила никакви симптоми на болестта. Компютърната томография на гръдния кош била нормална, тя нямала температура.

Ключови въпроси сега остават според Шафнър колко често се случва този вид трансмисия и кога по време на асимптоматичния период пациентът дава положителен тест за вируса.

 

В България в момента няма коронавирус

Последвайте канала на

Десислава Станева
10077 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини