СЗО изпрати маски, ръкавици и болнични халати в 18 страни по света

  • 12 февруари 2020 21:42

  • 927
  • 0
СЗО изпрати маски, ръкавици и болнични халати в 18 страни по света
© Getty Images/Guliver (архив)

Все още е прекалено рано, за да се предскаже кога ще настъпи краят на епидемията от новия коронавирус, появил се в Китай. Това заяви днес Световната здравна организация, предаде Франс прес.

Тедрос Аданом Гебрейесус, ръководителят на СЗО днес съобщи, че броят на случаите на зараза с новия коронавирус в Китай се е стабилизирал, но предупреди, че на това очевидно забавяне в разпространението на епидемията, трябва да се гледа изключително предпазливо, предаде Ройтерс.

От ЕНП настояват ЕС да предприеме спешни мерки срещу коронавируса

В края на двудневно заседание, посветено на мерките срещу новия коронавирус, ръководителят на СЗО приветства енергията и ентусиазма на учените, започнали да работят в тази насока. Той каза, че оглавеният от СЗО екип, пътувал до Китай по-рано тази седмица, е постигнал добър напредък по целите, за които е бил изпратен там.

Шефът на СЗО заяви, че неговата организация е изпратила маски, ръкавици и болнични халати в 18 страни по света, предаде ТАСС. Диагностични набори пък са били пратени в лаборатории по целия свят, добави той.

Завърнал се от Китай турски студент не е заразен с коронавирус, потвърдиха изследвания

Главният учен на СЗО Сумая Сваминатан пък каза, че четири потенциални ваксини за новия коронавирус са били разработени и тестовете с тях могат да започнат до няколко месеца, предаде ДПА. Изпитанията на една или две от най-обещаващите ваксини ще могат да започнат върху хора до три или четири месеца, поясни той. Експертът обаче припомни, че отнема една година или година и половина преди ваксината да може да е на разположение за по-широка употреба.

В допълнение няколко съществуващи медикамента ще бъдат изпитани, за да се види дали могат да бъдат използвани в лечението на новия коронавирус, кръстен вчера Covid-19, каза още специалистът.

Същевременно американски представител каза, че тестовете за диагностициране на коронавируса, разработени и пратени от САЩ, не работят добре, предаде Франс прес.

Нови 39 заразени с коронавируса на борда на круизния кораб край Япония

Тестовете бяха разработени и предоставени на разположение от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. На 5 февруари е започнало тяхното разпращане на сертифицирани лаборатории в САЩ, във всеки един от 50-те щата, и в около тридесетина страни по света с цел по-бързо откриване на местно ниво на случаи на зараза. Но лаборатории в САЩ са установили по време на стандартната процедура за проверка на теста, че той можел да даде резултати, от които не можело да се заключи има ли зараза или не, тоест нито положителни, нито отрицателни резултати. Това разказа Нанси Мисъниър, директорка на отдела за респираторни заболявания към Центровете. Тя каза, че експертите мислят, че един от трите реактива не работи еднозначно и затова той наново се произвежда от Центровете.

Във вторник американското правителство каза, че 36 страни са поръчали този диагностичен набор, но списък на страните не беше предоставен от Центровете. В САЩ към този момент има 13 потвърдени случая на зараза с новия коронавирус.

Великобритания обяви днес, че има девети случай на зараза с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Става дума за пациент, заразил се в Китай. Заразеният е бил прехвърлен в специализиран център в Лондон.

Заради коронавируса световният конгрес на мобилните технологии в Барселона е анулиран, предадоха световните агенции. Той трябваше да се проведе от 24 до 27 февруари, но много компании обявиха, че няма да участват заради безпокойство от разпространение на заразата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини