Нов тест диагностицира рак на простатата в домашни условия

  • 29 ноември 2019 14:56

  • 1822
  • 0
Нов тест диагностицира рак на простатата в домашни условия
© Pixabay

Британски учени разработиха тест, който позволява чрез анализ на урината в домашни условия да се проведе ранна диагностика на рак на простатата.

Ракът на простатата е най-често срещаният рак при мъжете. В повечето случаи той се развива бавно и не изисква лечение. Но понякога туморите на простатата могат да започнат да се развиват агресивно. За да не се допусне това, всички пациенти с потвърдена диагноза или със съмнение за карцином на простатата на всеки шест месеца са принудени да даряват кръв и да се подлагат на неприятни физически прегледи, включително трансректален ултразвук, ЯМР или биопсия.

Мъжете са склонни да крият здравословните си проблеми

Учени от Университетската болница на Норфолк и Норич са разработили теста, наречен PUR, за да открият рак на простатата чрез обикновен тест на урината, който всеки може да си направи у дома. Тестът PUR проверява наличието на определени гени в сутрешната урина, което позволява да определите нивото на риска от карцином на простатата на ниво "високо" или "ниско", съобщава Канал 3.

Авторите на разработката са уверени, че широкото използване на новия тест не само ще позволи значително по-голям брой мъже да бъдат включени в процеса на ранна диагностика, но и да се направят изводи за необходимостта от лечение около пет години по-рано от сега, когато туморът обикновено се диагностицира на III-IV стадий.

За да проверят ефективността на разработката, изследователите предоставиха тестов комплект на 14 доброволци. След това те сравняват резултатите с теста с цифрово ректално изследване.

PUR тестът, според учените, може да се използва не само за идентифициране, но и за контрол на прогресията на болестта.

Авторите отбелязват, че разработването на тяхната методология ще помогне за създаването на подобни тестове за домашна диагностика на рак на пикочния мехур и бъбреците.

Изследването е публикувано в списание "BioTechniques".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1822 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини