Множествената склероза е свързана с щам на вируса на херпеса

  • 27 ноември 2019 19:56

  • 4333
  • 0
Множествената склероза е свързана с щам на вируса на херпеса
© pixabay

Експерти по молекулярна биология са анализирали кръвни проби от няколко хиляди пациенти, засегнати от множествена склероза, и са установили, че това невродегенеративно заболяване е свързано с проникване на щам на вируса на херпеса в човешкия организъм, предаде БТА.

"Това е голям пробив в изследването на множествената склероза и херпеса. Потвърдихме, че щамът HHV-6A е свързан с множествената склероза. Освен това създадохме методика, която позволява да различим този вирус от друг подвид на херпеса - HHV-6B", заяви неврофизиоложката Ана Хан от института Каролинска в Швеция.

Млада жена с множествена склероза се нуждае от средства за лечение

Вирусът на херпеса е свързан с най-разпространените инфекции у хората. Съществуват няколко вида на вируса - HHV1 избива по устните, HHV2 прониква в половите органи, а HHV6 и HHV7 причиняват кратка треска и обриви. Ако човек се зарази с тези вируси, те остават в организма му до края на живота му.

Дълго време херпесът, особено HHV1, бе смятан за безобиден вирус. Наскоро обаче учени констатираха, че присъствието му в организма допринася за развитие на болестта на Алцхаймер, енцефалит, някои форми на рак на половите органи и други заболявания. Както отбеляза Ана Хан, още през 80-те години на миналия век медици започнаха да подозират, че някои подвидове на вируса на херпеса може да са свързани с множествена склероза - автоимунна болест, при чието развитие имунни клетки атакуват миелиновата обвивка на нерви.

Според данни на Световната здравна организация от множествена склероза в момента са засегнати почти 3 милиона души в света, а ефикасни средства за лечение на болестта засега не са създадени.

Резултатите от изследването са публикувани във Frontiers in Immunology.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини