Генна мутация води до остра миелоидна левкемия

Учени от американската лаборатория "Колд спринг харбър" идентифицираха генна мутация, която води до остра миелоидна левкемия, съобщава сайтът MedicalXpress.

Екипът на проф. Ейдриън Крейнър установил, че мутация на гените IDH2 и SRSF2 предизвиква остра миелоидна левкемия. По думите на специалистите, мутацията пречи на превръщането на клетки на костния мозък в еритроцити и левкоцити, които са от значение в борбата с левкемията. Понастоящем в лабораторията се правят опити за създаване на нови средства за лечение на заболяването.

Досега учените смятаха, че въпросните два гена влияят единствено върху симптомите му. Специалистите обаче вече са уверени, че IDH2 и SRSF2 са отговорни за появата на остра миелоидна левкемия. Проф. Крейнър смята, че сега лекари ще могат да се намесват в развитието на болестта и да правят опити да го преустановят.

Острата миелоидна левкемия и вид рак на кръвта, при който бързо се размножават бели кръвни клетки. Симптомите на болестта са умора, задух, увреждания на кожата, често кървене от носа или венците, инфекции. Без лечение острата миелоидна левкемия води до смърт за няколко месеца или седмици.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет