Учени разработиха чип с хрущял, който да помага срещу остеопороза

  • 02 септември 2019 15:03

  • 482
  • 1
Учени разработиха чип с хрущял, който да помага срещу остеопороза
© Pixabay

Изследователи от Политехническия университет на Милано и университетската болница в Базел са разработили микрофлуиден чип, съдържащ хрущял, който може да бъде подложен на механично натоварване. Процедурата имитира условията на остеоартрит и може да помогне при разработването на нови методи за лечение, съобщава сайтът Медгаджет.

Остеоартритът е сравнително често срещан сред хората над 60 години, като 20 процента от жените и 10 процента от мъжете на тази възраст страдат от ефектите му. Въпреки това, вероятно изненадващо, няма налични лекарства, които да спрат процеса или да го направят обратим. Често единствените възможности са палиативни грижи или операция.

Липсват също и експериментални модели, които точно пресъздават механичните и физиологични условия, допринасящи за остеоартрит. Това може да е в основата на неуспеха на изследователите да разработят лекарства с ефективно действие върху заболяването. На този етап в повечето изследвания върху остеоартрита се използват хрущялни експланти. Те обаче не пресъздават точно явленията, характерни за заболяването, при което механичното износване на хрущяла в ставите води до дългосрочна дегенерация и възпаление.

Новият микрофлуиден чип създава механично натоварване върху хрущяла, култивиран в него, за да имитира по-точно процеса при остеоартрит.

Специалистите се надяват да използват чипа за скрининг на нови лекарства, които могат да спрат или дори да направят този процес обратим.

В бъдеще учените смятат да моделират цяла става върху чип.

Последвайте канала на

БТА
482 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.03 | 10:41

1

Няма никаква връзка между остеоартит(остеоартроза) и остеопороза.

Добави коментар

Водещи новини