Мира Кожухарова: Западнонилската треска не е толкова страшна, колкото епидемията от морбили в София

Не е необходимо да се притесняваме от Западнонилската треска у нас. Говорим за една древна инфекция, разпространена в почти целия свят. Тя е смъртоносна при по-малко от 1% от хората. Засяга се централната нервна система. Рискът е по-голям при хората над 65-годишна възраст. При децата, инфекцията протича като летен грип. Това заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова в ефира на БТВ.

„Ако симптомите са диария и повръщане, можем да потърсим лекарска помощ“, посъветва тя.

„Източник на инфекцията са птиците и комарите. Трябва до минимум да сведем риска да бъдем нападнати от комари. Мерките трябва да са комплексни. Трябва да се намали популацията на комарите в местата, където има концентрация на хора. Около жилищните площи не трябва да има места със застояла вода, защото там насекомите се размножават. Има препарати, които гонят с миризмата си комарите. Важно е да внимаваме как се обличаме. Вечерно време да сме по-облечени. В жилищните помещения да не се допускат комари“, даде ценни съвети тя.

Проф. Мира Кожухарова предупреди, че истинският проблем е епидемията от морбили в България. „Тя продължава да се разпространява дори през лятото, което е нехарактерно. До момента имаме 1134 потвърдени случая на заразата. Констатираме по 20 на седмица. Това се случва на фона, че имаме ваксини срещу заболяването. Основно заболели са децата. Трябва да се обърне внимание на това“.

 

Коментари

  1. 2019.08.12 | 09:07

    АКО ИЗТРЕПЕМ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА НИ ЛЪЖЕ ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет