90% от болните от хепатит у нас не подозират, че са заразени

  • 17 юли 2019 21:15

  • 766
  • 0
90% от болните от хепатит у нас не подозират, че са заразени
© Pixabay

Над 350 хиляди души умират годишно от заболявания, причинени от вируса хепатит C. Данните са на Световната здравна организация по повод Деня за борба с вируса, който отбелязваме на 28 юли.

В България, болните от Хепатит C са 77 хиляди, но 90% от тях дори не подозират, че са заразени, защото болестта протича без симптоми. Единственият начин, по който можем да разберем дали сме болни е чрез доброволен тест в лаборатория, предава БТВ.

У нас все още няма национална програма за профилактика на хепатитите. Обещанието на здравното министерство беше националната програма за вирусни хепатити да бъде готова през март. Срокът е удължен до края на юли.

Добрата новина, е че вирусът вече може да бъде лекуван с революционна нова терапия. От 2017 г. досега, у нас на лечение са се подложили над 3 хиляди души, като при 99% от тях лечението е успешно.

Пациенти, които са били излекувани или в момента се лекуват от хепатит призовават и лекари, и пациентски организации да въведат задължителни профилактични прегледи.

Експертите обясниха, че основен проблем е липсата на национално наблюдение. „Дори да имаме лечение, никой не знае къде са пациентите”, обясни Силвана Лесидренска от „Хепактив”.

По повод световния ден за борба с хепатита, от следващата седмица в цялата страна ще има мобилни кабинети, където желаещите могат да се изследват за хепатит B и C.

Последвайте канала на

Novini.bg
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини