Взрив на болестта на мръсните ръце в русенски квартал

Зачестили случаи на остър вирусен хепатит "А" в русенски квартал. От началото на юли са констатирани 23 случая, като заболелите са предимно деца.

След единичните случаи на различни видове вирусни хепатити в област Русе, Здравната инспекция регистрира епидемичен взрив на т.нар. „болест на мръсните ръце" през последните два месеца. 13 от случаите са при деца и младежи в русенския квартал „Средна кула".

Веднага след откриването на заразата служители на Здравната инспекция са посетили мястото, за да запознаят близки на болните с механизма на предаването й и мерките за предпазване от нея.

„Атакува черния дроб, но може да протече със жълтеница, може да протече и без жълтеница с общи прояви на обща отпадналост, безапетитие, болки в корема, гадене, повръщане, диария или запек", информира пред БНТ Маргарита Големанова от отдел „Противоепидемичен контрол" в РЗИ - Русе.

От Здравната инспекция продължават да следят и състоянието на всички хора, с които младежите са контактували в рамките 45-дневния инкубационен период на болестта.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет