Жега удари и България! Вижте няколко ценни съвета как да пазим сърцето си

  • 04 юли 2019 10:11

  • 5201
  • 4
©

Полковник проф. Ивайло Даскалов от ВМА разкри в интервю за Novini.bg защо температурните амплитуди са опасни, както за хронично болните, така и за здравите хора. Той съобщи как се отразяват те на организма ни и даде съвети какво да правим, когато навън е много топло.

Снимка: Novini.bg/ полковник проф. Ивайло Даскалов, ВМА

Температурните амплитуди не се отразяват добре не само на хората, които имат хронични заболявания, но и на всички, които смятат, че са относително здрави.
Високите температури се понасят трудно от организма и затова трябва да се спазват прости хигиенни правила.

Напоследък наистина са много сериозни амплитудите. Наблюдаваме и много високи градуси.

Първо винаги реагира сърдечно съдовата система. При високите температури се понижава кръвното налягане и се ускорява сърдечната дейност при хората, които нямат сърдечно заболяване. Това се понася некомфортно – обилно изпотяване, губят се телесни течности, а с тях и важни електролити и организмът се стреми да компенсира тези нарушения, които се проявяват. Ако не се компенсират на време с подходящ прием на течности, се получават неприятни инциденти като прилошаване, загуба на съзнание и се налага прием в болница, за да се коригира всичко.

Хората със сърдечни заболявания са изложени на много по – голям риск, защото тези явления се понасят много по – тежко. Те настъпват и много по – бързо. Това касае и други пациенти с хронични заболявания на дихателната система, на ендокринната и други.

Затова в тези дни полковник проф. Ивайло Даскалов препоръча да не се излиза на открито, да се приемат повече течности, да се спазва лечението от хронично болните пациенти и ако е необходимо, да се направи консултация с лекар.

Ако е неизбежно да се излиза при необичайни условия, трябва да се използват защитни средства – шапка, леки дрехи и да се ходи по сянка.

Разбира се, трябва да се съобрази с температурите и храненето.

Относно това какви течности трябва да се приемат, полковник проф. Ивайло Даскалов разкри, че едва ли ще бъде възприет сериозно съветът - пийте чай в жегите и затова смята, че човек трябва да бъде логичен и практичен. Не трябва да се приемат много студени напитки поради риска да се изпадне в температурен шок при приемането, когато тялото е изложено на много високи температури след това.

Във връзка с консумацията на алкохол, полк. проф. Даскоалов заяви, че при високите температури той трябва да бъде избягван всячески. “Ако има голямо желание за подобна консумация, това трябва да стане в късните вечерни часове и то в умерени количества“, заяви той.

На плажа категорично не трябва да се употребява алкохол.

В последните дни адска жега връхлетя България. Температурите скочиха над 25 градуса. Синоптиците прогнозират високите температури да продължат и другата седмица.

Цялото интервю с полковник проф. Ивайло Даскалов от ВМА може да видите и ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

 

Novini.bg
5201 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
dimov

2019.07.04 | 16:31

4

stiga ste psihirali horata.adski jegi 25-35 gradusa, adski stud -10 gradusa.po dobre pishete za pletki i davaite gotvarski recepti.

Кюмюр Чиркоф

2019.07.04 | 15:41

3

35 жеха това да нее Сибир нормално е все пак юли. Стидена диня и мастика и гореща свирка и си ок

Пет

2019.07.04 | 11:02

1

Адската жега през лятото...температурите скочили над 25 градуса...юни и юли е..не е януари! Когато са Над 45 гр...тогава е АДСКА ЖЕГА...приближава горещината в Ада..която Никой не е премерил колко е? А иначе си е промяна на климата и е сериозно..хората станаха много..колите също а горите малко!

Шест

2019.07.04 | 14:51

2

Промяната на климата няма нищо общо с колите и горите. За всичко е отговорно Слънцето и по-точно неговата активност.Периода на намалена слънчева активност води до промяната на климата в посока затопляне.Интересувайте се и четете повече,не повтаряйте твърденията на псевдозащитници и псевдо зелени активисти.На тях затова им плащат-да баламосват публиката докато други си прокарват закони за парникови емисии и прочие глупости от които печелят солидно.

Добави коментар

Водещи новини